Ahmetović: Moramo ispuniti svoju odgovornost i spriječiti dalje pokušaje destabiliziranje BiH

r 31
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Specijalni izaslanik poslaničke grupacije Socijaldemokratske partije Njemačke (SPD) u Bundestagu za zapadni Balkan Adis Ahmetović rekao je za “Politički.ba” da je važan i podjednako neophodan znak činjenica da se njemački Bundestag na 30. godišnjicu početka rata u BiH bavi aktuelnom situacijom na zapadnom Balkanu.

Ahmetović je potvrdio da je on inicijator rasprave u njemačkom parlamentu o stanju u našoj državi, a ta rasprava je zakazana za 6. april, odnosno na 30. godišnjicu početka napada na Sarajevo.

– Stabilnost i budućnost Evrope mogu se osigurati samo jakom, demokratskom jugoistočnom Evropom. U vrijeme kada Rusija, zajedno s dijelovima političke elite u Bosni i Hercegovini, također pokušava potkopati Dejtonski mirovni sporazum na ovim prostorima, posebno mi u Njemačkoj moramo ispuniti svoju odgovornost i spriječiti dalje pokušaje destabilizacije – rekao je Ahmetović za Politički.ba, te dodao da je Josip Juratović, njegov stranački kolega, podržao temu o kojoj će se raspravljati u Bundestagu.Inače, toj raspravi će prisustvovati i bivši visoki predstavnici u BiH Kristijan Švarc-Šiling (Christian Schwarz-Schilling) i Valentin Incko (Inzko).