AJANOVIĆ: Trudit ću se da napredujem u prvom timu i uđem u prvu postavu

AJANOVIĆ: Trudit ću se da napredujem u prvom timu i uđem u prvu postavu

MuhamedAjanovicRKCELIK

Osamnaestogodišnji Muhamed Ajanović, učenik Tehničke škole u Zenici, ovih dana sve više plijeni pažnju javnosti zahvaljujući svom sportskom uspjehu, a sve to zahvaljujući nesebičnom trudu i zalaganju. Talentovani rukometaš Čelika pokazao je veliki talenat za rukomet, a što je u konačnom dovelo do njegovog ‘prekomandovanja’ u prvi tim, što za njega predstavlja veliki trenutak u njegovoj sportskoj karijeri. Sve navedeno bila je inspiracija da obavimo kratki razgovor sa mladim Ajanovićem, te saznamo kakve su njegove ambicije kada govorimo o sportu i otkud njegovo bavljenje rukometom?!

Kako je počela Vaša rukometna priča?

U osnovnoj školi na insistiranje tada nastavnika, a sada već trenera Rizvanović Seldina, počeo sam da idem na sekciju. Rukomet mi se svidio kao sport i odlucio sam da nastavim. 

Zašto je rukomet karakterističan, u čemi prednjači za razliku od drugih sportova?

Rukomet je sport koji je jako grub sport, a zbog čega mi se na neki način i sviđa. Pored toga, rukomet je ekipni sport i igra se sa srcem.

Za samo tri  godine treniranja i bavljenja ovim sportom, uspjeli ste zabilježiti veliki broj odigranih utakmica što je dovoljan pokazatelj koliko se Vaš nesebični trud isplatio. Da li postoji neki rukometni susret koji biste izdvojili i iz kojeg razloga? 

Pa, izdvojio bih nastup u Španiji kada sam nastupio za reprezentaciju svijeta- reprezentaciju Španije. Upravo je taj nastup za mene bio jedno veliko iskustvo, a kojeg ću se zasigurno uvijek sjećati.

Trenutna situacija u Zenici kada govorimo o sportu? Kakva je naša sportska perspektiva, naročito gledano iz očiju Vas kao mladog sportiste?

Uvijek postoji taj finansijski problem u svemu pa i u sportu. Mislim da ima puno djece koja bi mogla da budu velike zvijezde ali nemaju novca za članarine i opremu, a koja je potrebna. Treba trenirati, truditi se, pa gdje te život odnese. Uz puno truda i malo sreće vjerujem da svako može daleko dogurati.

‘Prekomandovani’ ste u prvi tim, šta to za Vas predstavlja?

Predstavlja mi veliki uspijeh i motivaciju da više i jače treniram, te da bih za koju godinu mogao ući u prvu postavu, da ne gledam utakmicu sa klupe.

Da li je upravo nastup za prvi tim ono što ste Vi stavili na svoju listu sportskih ambicija?

Pa naravno. To je samo jedan od uspjeha, ali ja ne želim da se zadovoljim samo time, ako Bog da, jedna od ambicija mi je i reprezentacija Bosne i Hercegovine, kao i igranje u inostranstvu.      

Kakav je odnos Vas i Vaših starijih kolega, te kakva je generalno atmosfera u klubu?

Odnos između nas mladih i starijih kolega je veoma korektan. Sa velikim poštovanjem se obraćamo i ponašamo prema njima jer su oni to i zaslužili. Atmosfera je sjajna, ako ostane ovakva siguran sam da ćemo završiti prvi u ligi.

Kako si veoma mlad, dakle još uvijek ideš u školu, kako uspijevaš uskladiti sportske obaveze sa ostalim dionicama života?

Pa nije jednostavno, međutim moramo se prilagoditi. Dobrom organizacijom uvijek se nađe vremena i za učenje, ali i za ostale aktivnosti. 

Da li biste Vi otišli iz grada za boljom ponudom i koji su to razlozi da se mladi zenički talenti „rasipaju“ po inostranstvu?

Jedini razlog da odem u neki drugi grad bi bio sudiranje, ali Zenica ima mnogo fakulteta pa ne vidim razlog zašto bih išao?! Jedino bih možda otišao u inostranstvo za nekom finom ponudom kojom bih mogao finansirati porodicu i sebe. Međutim, ja nisam neki nadprosječan igrač da bih to postigao sada, možda tek za nekih pet-šest godina. 

Kada govorimo o rukometu, koji su Vaši planovi za skoriju budućnost?

Posebnih planova za sada nemam, ali je definitivno da ću se truditi da napredujem u prvom timu, a što bi u konačnom za rezultat donijelo moj ulazak u prvu postavu.

S obzirom da ste relativno mladi a brojite veliki broj nastupa na parketu, koji biste savjet mogli dodijeliti svim mladim sportašima koji su na samom ulasku u svijet rukometa?

Jedini savjet koji mogu poručiti mladima jeste da se trude i garantujem im da će se taj trud isplatiti.

Portal 072info želi mnogo sreće i uspjeha ovom mladom i ambicioznom Zeničaninu, a koji je samo još jedan od pokazatelja da sportska scena u BiH ima čime da se ponosi.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE