Portal 072info

Akcija u saobraćaju sa akcentom na kontrolu vozila sa stranim registarskim oznakama

U Upravi policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona kontinuirano se vrši analiza rada stacionarnih radara instaliranih na području magistralnog puta M-17, u Zenici, Žepču, Maglaju i Tešnju, te mobilnih radara koji se planski raspoređuju na određene lokacije na području čitavog Kantona. Postavljanjem stacionarnih radarskih sistema, kao i nabavkom i korištenjem mobilnih radarskih uređaja, preventivno se djeluje u pravcu sprječavanja najtežih saobraćajnih prekršaja uzrokovanih, prije svega, brzom vožnjom, što u znatnoj mjeri utiče i na smanjenje broja saobraćajnih nezgoda i postizanje veće sigurnosti svih učesnika u saobraćaju.

Prema pokazateljima iz proteklog perioda, na svim radarima evidentiran je veliki broj prekršaja koje su počinila motorna vozila sa stranim registarskim tablicama. Sa ciljem pronalaska i sankcionisanja vozača koji su vozilom sa stranim tablicama počinili prekršaj zabilježen stacionarnim ili mobilnim radarom, policijski službenici Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, će u vremenskom periodu od 16.12.2015. do 17.01.2016. godine, realizirati akciju pojačane kontrole učesnika u saobraćaju, sa posebnim akcentom na kontrolu vozila sa stranim registarskim tablicama.

U cilju kvalitetnijeg rješavanja problema i načina sankcionisanja vozača motornih vozila sa stranim registarskim oznakama, sačinjena je interna baza naznačenih vozila koja su registrovana kao počinioci prekršaja na stacionarnim radarima. Ova baza se svakodnevno ažurira, a policijski službenici koji vrše kontrolu vozila u saobraćaju svakodnevno ostvaruju uvid u istu, te na taj način sankcionišu počinioce prekršaja.

Ovom prilikom, Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona takođe upozorava sve vozače da vožnju prilagode zimskim uslovima na putu, da se pridržavaju ograničenja brzine kretanja vozila, kao i svih saobraćajnih propisa, kako bi zaštitili sebe, lica koja prevoze, te druge učesnike u saobraćaju.

Podijelite članak