Portal 072info

Akcija UIO BiH: Oduzete falsifikovane maske za telefone, duhan i torbe

Ovlašteni službenici Uprave za indirektno oporezivanje BiH privremeno su oduzeli na Međunarodnom aerodromu Sarajevo razne falsifikovane dijelove za mobilne uređaje marke Samsung u vrijednosti od 30.000 KM, saopćeno je iz UIO BiH, prenosi bh. novinska agencija Patria. 

– Carinski službenici Uprave za indirektno oporezivanje spriječili su pokušaj nelegalnog uvoza falsifikovanih dijelova za mobilne uređaje marke Samsung. Roba je bila porijekom iz Kine i sa aerodroma Sarajevo trebala je stići u Carinsku ispostavu u Tuzli. Radi se o 1.038 dijelova koji predstavljaju falsifikate za mobilni ređaj marke Samsung. Vrijednost privremeno oduzete robe procjenjuje se na 30.000 KM. Roba je privremeno oduzeta, a protiv lica koja su vršila uvoz bit će podnesen zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka pred nadležnim sudom.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Također, na tržnici Arizona oduzeta je roba koja je na nezakonit način uvezena u BiH u vrijednosti od 100.000 KM.

duhan(1)

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Na osnovu prikupljenih obavještajnih informacija o stavljanju u promet u BiH razne robe koja nije prošla zakonski predviđenu carinsku proceduru i na koju nisu plaćene uvozne dažbine, službenici Uprave za indirektno oporezivanje u Regionalnom centru Tuzla, izvršili su provjere kod obveznika na području tržnice Ariziona. Tom prilikom je u prodajnom prostoru obveznika pronađena veća količina roba stranog porijekla (razni pojasevi – 2.000 komada, razne torbe – 2.500 komada), tržišne vrijednosti od 100.000 KM. Za tu robu nije postojala dokumentacija o nabavci, odnosno dokazi da je nad istom proveden carinski postupak, te da su u skladu sa zakonom naplaćene uvozne dažbine. Zato je predmetna roba privremeno oduzeta, a za utvrđene nepravilnosti protiv vlasnika trgovinske radnje, shodno odredbama Zakona o carinskim prekršajima BiH, pred nadležnim sudom biće podnesen Zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka. 

Akcija je provedena i na Velikoj tržnici u Orašju gdje je zajedno sa službenicima Granične policije BiH privremeno oduzeto 143 kilograma rezanog duhana za motanje i pušenje, koji se nezakonito prodavao. Na području Kvantaške pijace „Agrotržni centar“ u Bijeljini izvršeno privremeno oduzimanje 67 KG duvana za pušenje i 150 paklica cigareta.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

nap.ba

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME