Portal 072info

Akcija UIO BiH: Oduzete falsifikovane maske za telefone, duhan i torbe

Ovlašteni službenici Uprave za indirektno oporezivanje BiH privremeno su oduzeli na Međunarodnom aerodromu Sarajevo razne falsifikovane dijelove za mobilne uređaje marke Samsung u vrijednosti od 30.000 KM, saopćeno je iz UIO BiH, prenosi bh. novinska agencija Patria. 

– Carinski službenici Uprave za indirektno oporezivanje spriječili su pokušaj nelegalnog uvoza falsifikovanih dijelova za mobilne uređaje marke Samsung. Roba je bila porijekom iz Kine i sa aerodroma Sarajevo trebala je stići u Carinsku ispostavu u Tuzli. Radi se o 1.038 dijelova koji predstavljaju falsifikate za mobilni ređaj marke Samsung. Vrijednost privremeno oduzete robe procjenjuje se na 30.000 KM. Roba je privremeno oduzeta, a protiv lica koja su vršila uvoz bit će podnesen zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka pred nadležnim sudom.

Također, na tržnici Arizona oduzeta je roba koja je na nezakonit način uvezena u BiH u vrijednosti od 100.000 KM.

duhan(1)

– Na osnovu prikupljenih obavještajnih informacija o stavljanju u promet u BiH razne robe koja nije prošla zakonski predviđenu carinsku proceduru i na koju nisu plaćene uvozne dažbine, službenici Uprave za indirektno oporezivanje u Regionalnom centru Tuzla, izvršili su provjere kod obveznika na području tržnice Ariziona. Tom prilikom je u prodajnom prostoru obveznika pronađena veća količina roba stranog porijekla (razni pojasevi – 2.000 komada, razne torbe – 2.500 komada), tržišne vrijednosti od 100.000 KM. Za tu robu nije postojala dokumentacija o nabavci, odnosno dokazi da je nad istom proveden carinski postupak, te da su u skladu sa zakonom naplaćene uvozne dažbine. Zato je predmetna roba privremeno oduzeta, a za utvrđene nepravilnosti protiv vlasnika trgovinske radnje, shodno odredbama Zakona o carinskim prekršajima BiH, pred nadležnim sudom biće podnesen Zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka. 

Akcija je provedena i na Velikoj tržnici u Orašju gdje je zajedno sa službenicima Granične policije BiH privremeno oduzeto 143 kilograma rezanog duhana za motanje i pušenje, koji se nezakonito prodavao. Na području Kvantaške pijace „Agrotržni centar“ u Bijeljini izvršeno privremeno oduzimanje 67 KG duvana za pušenje i 150 paklica cigareta.

nap.ba

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box