Portal 072info

Ako imate ovaj telefon, onda vas sigurno špijuniraju!

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Telefon poznat pod imenom Star N9500 (gruba kopija Samsung Galaxy S4 smartfona) u sebi sadrži program koji može da prikupi veliku količinu ličnih informacija koje potom šalje nazad u Kinu. Cijena ovog telefona je 125 eura.

Jeftine kopije popularnih pametnih telefona iz Kine dolaze sa već instaliranim softverom za špijuniranje, upozoravaju njemački stručnjaci. Telefon poznat pod imenom Star N9500 (gruba kopija Samsung Galaxy S4 smartfona) u sebi sadrži program koji može da prikupi veliku količinu ličnih informacija koje potom šalje nazad u Kinu, a čak i da kontroliše kameru i mikrofon.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Mogućnosti ovih telefona i špijunskih programa koji se nalaze u njima su gotovo bezgranične. Online kriminalci zahvaljujući njima mogu da dobiju kompletan pristup pametnom telefonu – izjavio je menadžer kompanije “G Data” koja je sprovela istraživanje, Kristijan Geškat.

Špijunske funkcije su kod ovakvih uređaja ugrađene u samu srž Android operativnog sistema (dio kojem korisnici ne mogu da pristupe), i sadrže trojanac poznatiji kao “Uupay.D”. Maliciozni kod blokira sigurnosne update-ove telefona, što sprečava Google da ga obriše.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Iako je u pitanju kineski telefon, konkretno model Star N9500 se prodaje na velikom broju sajtova među kojima su Amazon i eBay. Košta oko 125 eura i nudi atraktivne tehničke specifikacije koje uključuju 5-inčni ekran i quad-core procesor, pa se korisnici često “ponesu” idejom da je u pitanju dobar, a jeftin uređaj.

– Koliko god dobro zvučale razne online ponude, kupci bi prvo trebalo da se zapitaju da li je to sve zaista tako. Na današnje vrijeme niko ništa ne daje džabe – izjavio je Geškat.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

S obzirom da su kineske fabrike u mogućnosti da jeftino i brzo naprave kopiju bilo kog telefona poznatih proizvođača, kao što je Samsung na primjer, eksperti upozoravaju da bi ovakvi incidenti mogli da postanu veoma česti.

Telegraf

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)