baguette 3478960 1920 750x399 1
AUTOR: H.D.
DATUM: lip 17, 2021 @ 21:10
KATEGORIJA: Lifestyle / Zabava
FIXGEHALT

Od tosta za doručak do sendviča za večeru, hljeb je jedna od namirnica koje najčešće konzumiramo. To je jedan od razloga zašto brojne osobe povezuju jedenje hljeba s debljanjem. No, nakupljanje kilograma nije jedina nuspojava pretjerane konzumacije hljeba.

Prema studiji objavljenoj 2018. godine u časopisu Nutrients, učestala konzumacija hljeba povezana je s povećanim rizikom od visokog pritiska.

Istraživači s Nacionalnog instituta za kardiologiju Ignacio Chávez i Nacionalnog vijeća za nauku i tehnologiju pratili su grupu od 2.011 odraslih učesnika prosječne starosti 37,1 godine.

Ispitanici koji su konzumirali hljeb imali veći rizik od povišenog pritiska

Ispitanici koji su konzumirali neku vrstu bijelog hljeba jednom ili više puta sedmično imali su 1,39 puta veći rizik od razvoja visokog krvnog pritiska od onih koji su konzumirali hljeb tri ili manje puta mjesečno.

Međutim, istraživači su otkrili da konzumacija hljeba od cjelovitih žitarica nije povezana s povećanim rizikom od povišenog krvnog pritiska.

Istraživači su zaključili da natrij u bijelom hljebu vjerovatno uzrokuje povišen krvni pritisak. Uz to, u izvještaju američkog Ministarstva zdravstva i socijalnih usluga navodi se da je hljeb najveći izvor natrija u prehrani Amerikanaca.

Hljeb uzrokuje pretilost

Nadalje, studija iz 2014. godine objavljena u časopisu BMC Public Health otkrila je da konzumiranje dvije ili više porcija bijelog hljeba dnevno značajno povećava rizik od pretilosti i prekomjerne tjelesne težine, prenosi Eat this.

Oba ova stanja povezana su s povišenim krvnim pritiskom.

Prema tome, ako imate problema s visokim pritiskom, pokušajte smanjiti unos bijelog hljeba.

LIDER