Ako ove stvari ostavite u automobilu, one će eksplodirati

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.
DEKRA

Visoke temperature i jačina sunca mogu loše uticati na stvari koje koristimo. S toga, pojedine predmete nije pametno ostavljati u automobilima za vrijeme vrućina.

Čini se da je razumno ostaviti flašicu vode u automobilu, međutim, upravo je suprotno. 

Hemijski sastojci Bisfenol A i ftalat u plastici, koji djeluju kao vezivna sredstva i čine plastiku fleksibilnom i izazivaju zabrinutost stručnjaka koji proučavaju njihov uticaj na zdravlje ljudi. Ostavljanje vode u plastičnim bocama u vrućem automobilu može uzrokovati ispuštanje ovih tvari u vodu, piše The Sunday Times.

Lak za kosu i sunčane naočale

Ekstremna vrućina u automobilima može oštetiti baterije na svim uređajima koji ih koriste, od računara, telefona i druge opreme koja ih sadrži. 

Tu su i bočice kreme za sunčanje, koje ne smijete ostavljati na suncu jer u nekim slučajevima mogu eksplodirati.

Sljedeći su svi sprejevi, od dezodoransa do lakova za kosu. Kada temperatura dosegne oko 48 stepeni Celzijusa, pritisak u njima se dovoljno poveća da može izazvati eksploziju, kažu stručnjaci. 

Plastični okviri sunčanih naočala mogu se iskriviti i promijeniti boju, a sočiva se mogu izobličiti.

Neke lijekove, poput antibiotika, treba čuvati na hladnom. Lijekovi uglavnom ne podnose vrućinu, a neki od njih će postati neupotrebljivi nakon izlaganja. ekstremno visokim temperaturama. 

Ruž za usne i upaljač

Ako koristite adrenalinske injekcije, njihova korisnost nestaje u vrućim vozilima što je, naravno, pitanje života ili smrti.

Ruž za usne otopiće se visokim temperaturama.

Dokumentovano je da limenke gaziranih pića mogu eksplodirati kada su izložene ekstremnoj vrućini. Čak i sok od narandže može eksplodirati ako se ostavi u automobilu duže vrijeme, a to znači i ljepljivi enterijer.

Ostavljati upaljače za jednokratnu upotrebu u automobilima za vrućih dana nije pametna ideja. Njihova eksplozija može izazvati veliku štetu pa i pucanje vjetrobranskih stakala.

Ne ostavljajte djecu i kućne ljubimce u zatvorenim vozilima.