Ako ste skloni alergijama, lakše ćete se zaraziti koronavirusom

Podijelite vijest

U vrijeme kada pandemija koronavirusa u mnogim evropskim zemljama dostiže svoj vrhunac, počinje i sezona alergija.

Stručnjaci upozoravaju da alergije mogu utjecati na dišni sistem i učiniti ga krhkijim, zbog čega bi se oni skloni alergijama mogli lakše zaraziti koronavirusom ili razviti teže simptome, piše CNN.

– Kada dobijete alergiju, u tijelu dolazi do upalnih procesa. Naprimjer, ako ste alergični na polen i udahnete ga kroz nos, on će vas početi svrbjeti. Curit će vam iz nosa i doći će do drugih manjih upala koje mogu oslabiti imunitet i olakšati prodor virusu Covida-19 – rekla je doktorica Lejki Vrajt (Lakiea Wright), koja je na specijalizaciji za alergije i imunologiju u Brighamu u bolnici u Bostonu.

– Ako umanjite stvaranje sluzi ili drugih upala, to će pomoći tijelu da se lakše nosi s nekim drugim bolestima, poput neke virusne bolesti, koja bi, također, stvorila upalu – rekao je pedijatar Met Dogherti (Matt Dougherty), specijalista za liječenje astme i alergije kod djece u medicinskoj ustanovi “Esse Health” u Sent Luisu.

Šta možete učiniti?

Ako ste skloni alergijama za vrijeme proljeća, stručnjaci smatraju kako bi bilo dobro da što prije poduzmete mjere opreza kako biste održali pluća zdravima.

– Pokušajte se što manje izlagati uzročnicima alergija i počnite uzimati lijekove već sada kako biste umanjili simptome alergije što je više moguće i time spriječili stvaranje sluzi ili nastajanje upala – preporučio je Dogherti. 

Avaz


Podijelite vijest