Ako ste vlasnici ovih Android uređaja budite vrlo oprezni

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Nedavno istraživanje sigurnosne tvrtke Check Point Security pokazalo je da 36 Android uređaja dolazi s predinstaliranim komadom malwarea, koji zapravo nije bio dio službenog ROM-a proizvođača već je dodan naknadno u opskrbnom lancu…

Maliciozni kod tako je neizbježno završio u rukama mnogih potrošača koji su (barem mislili) kako su prvi put upalili uređaj. Većina malwarea koji je pronađen predinstaliran na Android pametne telefone služi za potrebe cyber kriminalaca, tj. posrijedi je krađa podataka korisnika te tzv. rough ad mreže (preko koda nazvanog Loki), piše Tportal.

Nažalost, među malicioznim kodom našao se i Slocker, mobilni ransomware, koji enkriptira sve datoteke na mobilnom uređaju i traži otkupninu od korisnika.

Dok u pravilu vrijede upozorenja kako treba izbjegavati instalacije aplikacija iz neslužbenih trgovina, u ovom slučaju to nije ni bitno. Check Point navodi kako je riječ o prilično alarmantnom problemu na kojeg krajnji potrošači ne mogu mnogo utjecati.

Među brojnim zahvaćenim modelima uređaja nalaze se i ovi, no prije panike valja imati na umu kako nisu u pitanju svi uređaji, već mali dio jedinica koji je završio u rukama sigurnosnih stručnjaka:

Samsung Galaxy Note2

LG G4

Samsung Galaxy S7

Samsung Galaxy S4

Samsung Galaxy Note4

Samsung Galaxy Note5

Xiaomi Mi 4i

Xiaomi Redmi

ZTE X500

Samsung Galaxy Note3

Samsung Galaxy Note Edge

Samsung Galaxy Tab S2

Samsung Galaxy A5

Vivo X6 Plus

Asus Zenfone 2

Lenovo S90

Oppo R7 Plus

Oppo N3

Lenovo A850

Uz to, valja imati na umu kako Check Point nije objavio koji su ROM-ovi u pitanju te što dalje učiniti po ovom pitanju, osim pomalo nespretnog detalja da ‘valja koristiti napredne mjere osiguravanja uređaja’.

Neki komentatori smatraju kako su svi pronađeni uređaji zapravo iz Kine, no ova tvrtka navodi tek kako svi pronađeni uređaji ‘pripadaju velikoj telekomunikacijskoj i multinacionalnoj tehnološkoj tvrtki’.

N1