Ako vam se dijete vrati iz škole s ovim simptomima, možda se radi o COVID-u

CBD9E745 E2A5 4EBA 93C1 6486E0009C9D
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Za razliku od prošlih varijanti koje su djecu zaobilazile, ova ne bira svoje žrtve pa su i djeca do 12 godina u opasnosti. U Americi je tako do početka ovog mjeseca prijavljeno oko 94 000 slučajeva infekcije kod djece.

Delta varijanta je puno zaraznija, i zato se češće javlja kod djece“, pojasnio je dr. Paul Offit, direktor Centra za zarazne bolesti, Philadelphia.

Prema pisanju Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, radi se o dvostruko zaraznijoj varijanti koja može uzrokovati opasnije simptome kod osoba koje nisu vakcinisane, a kako je većina djece nevakcinisana, radi se o rizičnoj skupini. 

Kako je prepoznati kod djece?

KOJI SU SIMPTOMI DELTA VARIJANTE KOD DJECE?

Još je prerano kako bi se moglo procijeniti koja je razlika u simptomima, ali sa univerziteta Yale javljaju kako su kašalj i gubitak njuha rijetki, dok su glavobolja, bolno grlo i temperatura i dalje glavni simptomi. “Prerano je sad govoriti o činjenicama dok se ne vide rezultati visoko kvalitetnih studija“, dodao je dr. Michael Grosso, šef pedijatrije u bolnici Huntington.

ČITAJ JOŠ:  Ovo su simptomi krakena

“Za sada su poznati simptomi kod djece i mladih temperatura uz kašalj, curenje nosa, gastroenterološke smetnje ali i osip koji se ne javlja tako često“, dodao je Grosso. Prije delta soja, COVID nije imao simptoma kod djece, ali zato se sad sve promijenilo. Grosso dodaje da bez obzira na to koja je varijanta trenutno dominantna, roditelji moraju biti svjesni i drugih stanja koje može uzrokovati COVID-19 kod mladih ljudi.

MULTISISTEMSKI UPALNI SINDROM (MIS-C)

Jedna od ozbiljnih bolesti je svakako Multisistemski upalni sindrom (MIS-C), kod djece je to stanje kada različiti dijelovi tijela budu pod utjecajem upale, a to se odnosi na pluća, srce, bubrege, kožu, oči i gastroenterološke organe. Svakako je važno kontaktirati ljekara, sestru ili bolnicu odmah, ako primijetite neke od ovih simptoma kod djeteta:

  • Temperaturu
  • Bol u području trbuha
  • Povraćanje
  • Proljev
  • Bol u vratu
  • Osip
  • Crvenilo oka
  • Jak umor
  • Nizak krvni pritisak
ČITAJ JOŠ:  U BiH propalo blizu milion i po vakcina protiv COVID-19

KADA DIJETE TREBA TESTIRATI NA COVID?

Ako primijetite da ima simptome koji upućuju na probleme gornjeg dišnog sistema, obavezno neka dijete ode na testiranje. Isto tako gore navedeni simptomi znače da se hitno morate javiti ljekaru, a to se posebno odnosi na djecu koja se vraćaju u školu.

Prema riječima Offita, ako vam je dijete pozitivno na COVID, trebala bi ići u izolaciju i karantenu dok se simptomi ne povuku te dodaje kako nakon pozitivnog testa, i ako nisu u stanju da moraju u bolnicu, roditelji svakako moraju paziti na probleme s disanjem, unos tekućine ali i opće stanje jer će roditelj najbolje sam prepoznati da djetetu nije dobro. Dobra je ideja i zahtijevati da se nose maske i da se prozračuje prostor u kojem borave.
Obiteljska prevencija je puno bolja od liječenja.

ČITAJ JOŠ:  Aktivira se u slučaju otmice mališana: Hoće li u BiH konačno zaživjeti "Amber alert"

Pazite na higijenu, brišite površine na kojima se virus može zadržavati, a djeca koja su sposobna bi se trebala i vakcinisati“, zaključio je Grosso.

GODISNJICA
MARKETING