Ako vam se pojavi ovakva crvena tačkica na koži, ne ignorišite je

Teško je sagledati sopstvenu kožu, ali važno je da na vrijeme primjetite sve promjene na koži i, naravno, da ih pratite.

Najveći organ našeg tijela jeste koža, koja nas štiti i od vanjskog svijeta, ali i od nas samih jer nepogrešivo signalizira kada u našem organizmu nije baš sve kako treba. Ako iznenada primjetite zbunjujuću crvenu tačku na svojoj koži, ne brinite, već otkrijte zašto se pojavila i kako da spriječite širenje, piše “Telegraf“…

Angiom je mali benigni tumor, odnosno benigna vaskularna lezija koja se može javiti ili kao ravna mrlja ili kao kupolasta papula crvene boje, ili u različitim nijansama crvene, prenosi portal “Bright Side”.

Postoje dva glavna razloga zašto se pojavljuje:

1. Godine

Mnogi ljudi dobiju angiom nakon 30 godine života. Po pravilu, u ovom slučaju izgleda kao mali ispupčeni mladež nalik trešnji i uglavnom se nalazi na tijelu, rukama i ramenima. Takvi angiomi uzrokovani su jednostavnim starosnim promjenama na koži i krvnim sudovima.

2. Zdravstveni problemi ili pogrešan način života

Ako angiom izgleda kao tačka i počinje vaskularno da se grana, može ukazivati na probleme sa jetrom, vaskularnim bolestima ili hormonskim disbalansom.

Ukoliko iznenada primjetite da crvena tačkica mijenja veličinu ili oblik ili je pak počela da krvari, najbolje je da se obratite doktoru što je prije moguće. Angiomi obično nisu razlog da požurite u bolnicu, ali, zarad sigurnosti, valjalo bi da ovu promjenu na koži pomenete doktoru kada ga budete posjetili.

Takođe, dobra ideja je i da pobrinete da angiomi ne pojavljuju u budućnosti. Najbolja prevencija je zdrav način života i uravnotežena ishrana. Pijte sokove i puno vode, jedite svježe povrće i ne zaboravite na zdrave masnoće, kao što su avokado i maslinovo ulje. Ova jednostavna pravila će vam pomoći da zadržite kožu čistom i mladom, a tijelo zdravim.

haber.ba