Ako volite trčati usvojite ove savjete

Kada je vježbanje u pitanju, trčanje je definitivno vaš favorit, ali vam vrućine i gužve tokom ljeta smetaju, da uživate u omiljenoj vrsti rekreacije. Pored toga što slovi za najbolji kardio trening, trčanje je odlična vježba, jer podrazumijeva boravak na otvorenom, svjež vazduh i oslobađanje, tokom dana nagomilanog stresa.

Postoji nekoliko savjeta, koji će vam umnogome olakšati trčanje tokom ljeta, pa nećete morati svoju omiljenu vrstu treninga da zamijenite boravkom u zagušljivoj teretani.

Najbolja opcija za trčanje tokom ljeta, su sportski tereni, koji ne podrazumijevaju uvijek gužvu, a na kojima uvijek možete napraviti pauzu u vidu kraćih vježbi, ili jednostavno šetnje.

Tokom ljeta, najbolje je da trčite po nekoliko kraćih dionica, jer ćete se na taj način manje odmoriti i preznojiti, što svakako jeste poenta treninga, ali tokom ljeta, može biti i dodatna smetnja.

Ukoliko trčite van sportskih terena, tokom toplih dana izaberite kraće i jednostavnije rute, kako sebe ne biste podvrgli prevelikom naporu, posebno ako je napolju jako sunce.

Najbolje vrijeme za trčanje u toku ljeta je rano ujutru, ili u kasnim večernjim satima, kada su temperature optimalne i kada svoje tijelo ne izlažete prekomjernom stresu.

Trčanje tokom ljeta zahtijeva i bogatu hidrataciju, jer što se više znojite, to vam više vode treba. Prije treninga i poslije treninga obavezno popijte čašu vode, a tokom treninga pored sebe uvijek imajte i flašicu, koja će vam biti dodatna hidratacija tokom intenzivnog napora.

Odjeću birajre od nešto laganijih materijala, koji dobro upijaju, kako ne biste bili u vlažnoj odjeći tokom treninga.

Obavezno nanesite zaštitni faktor, kada ste tokom trčanja izloženi dnevnom svjetlu, jer je i u tim trenucima koži potrebna adekvatna zaštita.

Uz adekvatnu pripremu, omiljena fizička aktivnost predstavljaće pravo zadovoljstvo čak i tokom ljeta.

Ljepota&Zdravlje