Ako želite prestati piti kafu, ovo su dobre zamjene

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Nema ničeg lošeg u konzumiranju kafe ujutro. Međutim, neki se žele riješiti ovisnosti o kofeinu, a drugi se bore sa zdravstvenim stanjem kojem kafa šteti. Bez obzira na razlog prestanka, nutricionisti tvrde kako postoje odlične alternative koje mogu zamijeniti taj topli napitak. 

Odličan napitak

1. Zeleni čaj – Studije pokazuju da je ovaj čaj dobar za one koji se bore s alergijama, da je odličan za vid, snižava nivo holesterola i smanjuje rizik od propadanja zuba. 

On sadrži manje kofeina i više antioksidansa u usporedbi s kafom. Ne možete postati ovisni o zelenom čaju kao o kafi te nema glavobolja ili problema sa spavanjem.

2. Kefir – Ako se često osjećate napuhano ili vas muče crijeva, ovo bi mogao biti odličan napitak za vas. Kefir je fermentirani mliječni napitak, uzgojen iz kefirnih žitarica. Čuva probavu jer je bogat probioticima. Ljudima koji piju jogurt kao probiotik nutricionisti savjetuju da prijeđu na kefir jer ima veću količinu dobrih bakterija od jogurta.

Zdravlje kože

3. Voda s limunom – Limune iskoristite za stvaranje savršene zamjene za jutarnju kafu. Ako je to prva stvar koju ujutro popijete, to je odlično jer time nadoknađujete vodu koje tijelo izgubi tokom noći. Dodajte pola limuna u tri dcl mlake do tople vode. Time dobivate odgovarajuću dozu vitamina C i polifenola kako biste poboljšali svoj imunološki sistem i zdravlje kože. 

  • Ograničite se na jednu voćku po smutiju Foto: Ilustracija

Smuti

Iako je voće zdravo, nemojte pretjerivati jer ćete podići nivo šećera u krvi. Ograničite se na jednu voćku po smutiju i radije koristite više zelenog povrća.  

Dodajte mu proteine poput jogurta, mlijeko s malim udjelom masti ili proteine u prahu. 

Kakao

Sirov kakao je pun zdravih sastojaka. Bogat je mineralima, a posebno obiluje željezom, cinkom, bakrom i manganom. Odličan je izvor magnezija, koji je neophodan za funkcioniranje mnogih bioloških procesa u tijelu. Sirovi kakao sadrži vrlo malo kofeina, ali ima puno teobromina, sličnog sastojka koji djeluje kao stimulans. Teobromin može pružiti sličan osjećaj euforije i zadovoljstva, ali s njim nećete doživjeti nagli pad energije kao s kafom.  

Avaz