Portal 072info

Aktuelni podaci: Katastrofalan pad hrvatskog turizma u prvoj polovini juna

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Prema podacima Hrvatske turističke zajednice u prvoj polovini juna Hrvatska je ostvarila pad od 83 odsto u dolascima i 82 odsto u noćenjima u odnosu na lani.

“Sad smo na 20-ak odsto turističkog prometa. Kafići u Istri i Kvarneru još najbolje posluju i mi smo na 55 odsto prošlogodišnjeg prometa. Nije nam lako, ali kako smo blizu Slovenije i Italije, još nam je super u odnosu na ostatak Hrvatske”, rekao je Vedran Jakominić, potpredsjednik Nacionalnog udruženja ugostitelja za Index.hr.

POLITIČKI MARKETING
Rusmir Isak banner

Dodao je da je u ugostiteljstvu ove godine 4,3 milijarde kuna manji promet nego u prvoj polovini prošle godine. Situacija je, ističe Jakominić, katastrofalna.

“Kako sezona bude odmicala, tako ćemo vidjeti sve veće razmjere krize. U opštoj ekonomiji rezultat će biti katastrofalan. Svima koji su naslonjeni na turizam je teško, nadam se da će izbori brzo proći pa da ćemo se baviti konkretnim problemima”, kazao je Jakominić.

POLITIČKI MARKETING
A19C0ACA 5A41 413B 9B35 318122A57EA5

“Za Dubrovnik nema letova, doći do Splita je teško, biće vrlo teško popuniti i smještajne i ugostiteljske objekte. Samo se nadamo da neće biti još gore. Mi ugostitelji u Istri i na Kvarneru ćemo možda uspjeti da poslujemo s nulom, ako u to uračunamo mjere, no hoteli će teško doći do nule, a sezonski objekti pogotovo, osim ako im u susret ne izađu lokalne zajednice,” rekao je Jakominić.

Navodi kako će osim ugostitelja, hotelijera, privatnih iznajmljivača, ogromne gubitke osjetiti i mnogi drugi koji su usko vezani uz turizam. Riječ je o dobavljačima piva, vina, sladoleda, suvenirnicama, kioscima, firmama za čišćenje apartmana, usluga pranja posteljine, naplati parkinga, koncesionarima plaža…

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
POLITIČKI MARKETING
26AD2F42 BF2A 4C5A 8220 19E3E77138F4
Podijelite članak
  • 11
    Shares
POLITIČKI MARKETING
072 Kenan Aida
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

Zdravstveni sistem u Hrvatskoj “puca”, za ispomoć u bolnicama angažuju i studente

072info.com

Nove mjere u Hrvatskoj: Ograničavaju se okupljanja, zabrana prodaje alkohola poslije ponoći

072info.com

U Hrvatskoj 2.421 novi slučaj zaraze koronavirusom, šesti dan zaredom pada rekord

072info.com
REKLAMA
KRAJ REKLAME

5C469C74 8C17 4B98 BDF1 9CFAAF69C4F6