Aktuelni podaci: Katastrofalan pad hrvatskog turizma u prvoj polovini juna

Prema podacima Hrvatske turističke zajednice u prvoj polovini juna Hrvatska je ostvarila pad od 83 odsto u dolascima i 82 odsto u noćenjima u odnosu na lani.

“Sad smo na 20-ak odsto turističkog prometa. Kafići u Istri i Kvarneru još najbolje posluju i mi smo na 55 odsto prošlogodišnjeg prometa. Nije nam lako, ali kako smo blizu Slovenije i Italije, još nam je super u odnosu na ostatak Hrvatske”, rekao je Vedran Jakominić, potpredsjednik Nacionalnog udruženja ugostitelja za Index.hr.

Dodao je da je u ugostiteljstvu ove godine 4,3 milijarde kuna manji promet nego u prvoj polovini prošle godine. Situacija je, ističe Jakominić, katastrofalna.

“Kako sezona bude odmicala, tako ćemo vidjeti sve veće razmjere krize. U opštoj ekonomiji rezultat će biti katastrofalan. Svima koji su naslonjeni na turizam je teško, nadam se da će izbori brzo proći pa da ćemo se baviti konkretnim problemima”, kazao je Jakominić.

“Za Dubrovnik nema letova, doći do Splita je teško, biće vrlo teško popuniti i smještajne i ugostiteljske objekte. Samo se nadamo da neće biti još gore. Mi ugostitelji u Istri i na Kvarneru ćemo možda uspjeti da poslujemo s nulom, ako u to uračunamo mjere, no hoteli će teško doći do nule, a sezonski objekti pogotovo, osim ako im u susret ne izađu lokalne zajednice,” rekao je Jakominić.

Navodi kako će osim ugostitelja, hotelijera, privatnih iznajmljivača, ogromne gubitke osjetiti i mnogi drugi koji su usko vezani uz turizam. Riječ je o dobavljačima piva, vina, sladoleda, suvenirnicama, kioscima, firmama za čišćenje apartmana, usluga pranja posteljine, naplati parkinga, koncesionarima plaža…

Prethodni članakTokom karantina stanovnik Wuhana se udebljao 224 kilograma, očajnički traži pomoć
Sljedeći članakKako u svakom danu “ukrasti” malo vremena za sebe?