Alarmantna upozorenja: Nakon poplava obim trgovine u BiH bit će smanjen za čak 30 posto!

Podijelite vijest

Najgore od svega što nam se desilo tokom ovih poplava jeste da su ljudi, koji su izgubili krov nad glavom, a neki i najmilije, izgubili još i radna mjesta. Kroz ostvarivanje ličnih pirimanja neće biti u stanju da saniraju materijalne štete koje se mogu sanirati, izjavio je predsjednik Vanjskotrgovinske komote BiH Ahmet Egrlić, prenosi bh. novinska agencija Patria.

Objasnio je da je preko stotinu bh. proizvodnih kompanija na direktan način pretrpjelo štete. Mnoge od tih kompanije su potpuno obustavile svoju proizvodnju i neizvjesno je kada će proizvodnju ponovo moći pokrenuti.

– Ono što je zabirnjavajuće jeste da će zasigurno nakon ovoga doći do pada izvoza, do pada svježeg kapitala u zemlji, do pada poreskih i neporeskih prihoda. Kompletan protok novca, ljudi i roba bit će smanjen za gotovo 30 posto u BiH – rekao je Egrlić. Dodao je da ne zna koliko će ovako stanje potrajati i kada će ove kompanije moći ponovo pokrenuti prozovnju. Radi se o kompanijama koje su izuzetno perspektivne i koje su imale tržište u Evropskoj uniji. Također, pogođene su sve sfere privrede: drvna industija, tekstilna, metalna, prehramena i druge.

– Imamo informacije da je vrlo mali broj firmi koje su bile osigurane, i to je ono što dodano zabrinjava. Nemamo u ovom momentu nikakvih fondova koji mogu pomoći ovakve kompanije – objasnio je Egrlić.

Dodao je da su predstavnici VTK BiH kontaktirala Euro komoru, Svjetsku federaciju komora, Balkanasku asocijaciju komora, kako bi putem komorskog sitema doprinijeli da bh. kompanije ne izgube tržište u svijetu i Evropi. Tražili su da komore drugih zemalja utječu na svoje privrednike da ne prekidaju ugovore koje su imali sa bh. kompanijama.

Egrlić apeluje i na vlasti Bosne i Hercegovine da učine sve kako bi kroz budžete, kroz poticaje, država omogućila da se što prije osigura povratak proizvodnje i radna mjesta, piše Patria.

Depo.ba