ALARMANTNO: Skoro popunjeni kapaciteti intenzivne njege za Covid pacijente u Zenici

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Raste broj oboljelih od Covida 19 i u Zeničko-dobojskom kantonu, no zdravstvene radnike zabrinjava povećanje broja pacijenata sa teškom kliničkom slikom koja zahtijeva hospitalizaciju, piše Federalna.ba.

U Kantonalnoj bolnici Zenica, iako su prethodno povećani kapaciteti intenzivne njege za Covid pacijente, oni su pri kraju, a problem predstavlja i tretman natežih pacijenata pa se angažuje dodatno osoblje.

Posljednih dana udvostručen je broj pregleda i testiranja u Covid ambulantama, raste broj zaraženih, uglavnom u općinama koje graniče sa Kantonom Sarajevo, ali i u Zenici.

– Trenutno stanje je da imamo povećanje, ali koje još nije dostiglo onaj vrhunac u oktobru i novembru – ističe dr. Lela Brka, načelnica HES-a Doma zdravlja Zenica.

U zeničkoj bolnici se stanje komplicira, problem je nedostatak medicinskog osoblja, pa je u toku reorganizacija i angažman dodatnog osoblja.

Prema posljednjim podacima, hospitalizirana su 94 pacijenta sa teškom kliničkom slikom. I pored toga što je ova ustanova povećala kapacitete za intenzivno liječenje, oni su pri kraju.

– 90 posto pacijenata koji su trenutno smješteni ima potrebe za kisikom, što govori o težini njihovog stanja. Sa druge strane, kapaciteti se popunjavaju, a pogotovo kapaciteti intenzivne njege, što je veliki problem – navodi prof. dr. sc. prim. Rasim Skomorac, direktor Kantonalne bolnice Zenica.

Iako za sada u Zeničko-dobojskom kantonu po broju zaraženih val epidemije nije na vrhuncu, kao nekoliko mjeseci ranije, posebno zabrinjava stanje pacijenata koji su hospitalizirani.

– On je evidentan, on je prisutan, nije toliko izražen koliko su izraženi teški slučajevi, odnosno smrtni slučajevi koji se u zadnje vrijeme pojavljuju. Veliki broj tih pacijenata umire na Covid odjelima i vode se kao pacijenti koji su umrli od Covida – kaže dr. Adnan Jupić, ministar zdravstva ZDK-a.

Zdravstveni sistem se ne može sam boriti sa pandemijom, a građani mogu doprinijeti poštivanjem propisanih epidemioloških mjera.  

Policijskim i inspekcijskim organima naložen je pojačan nadzor poštivanja, naročito kada se govori o mjeri zabrane organiziranja proslava i okupljanja povodom osmomartovskih praznika.