2 9
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Muzika/TV / Zabava
Kurbani 2021

Alena Islamovića naš poziv zatekao je u rodnom Bihaću, gdje se petnaestak dana pripremao za početak Internacionalnog turnira Tenis Fest, koji se već 13 godina održava na teniskim terenima „Stens“ u Bihaću. Takmičenje u organizaciji Teniskog kluba „Una gem“ počinje danas i trajat će tri dana.

Teniski turnir

– Najavili su mi se gosti iz Slovenije, Hrvatske, Srbije i, naravno, Bosne. Očekujemo oko osamdeset učesnika – rekao je Islamović u razgovoru za „Avaz“ te nam je otkrio čime je još okupiran u posljednje vrijeme, kakvi su mu planovi za budućnost i kada se nada povratku na binu s grupom „Bijelo dugme“.

Pošto pauza od nastupa traje već duže od godinu, morao je, kaže, tražiti i drugi izvor prihoda da bi mogao živjeti normalno.

– Bez obzira na to što koncerata nema, mora se tražiti neki drugi posao. Okrenuo sam se još više poljoprivredi, svojoj plantaži lješnika i ove sezone ću se, najvjerovatnije, malo više baviti turizmom. Preuredio sam svoju kuću u Bihaću. Napravio sam dva velika apartmana, sredio sam dvorište, napravio sam bazen, tako da će gosti imati mir, komfor i tišinu. Kuća je u centru grada, sve mogu obilaziti i raditi, što bismo rekli, s noge na nogu – govori Islamović.

Što se tiče muzike i nastupa, konkretnih planova još nema. Poziva ima, najviše iz Srbije, a  prvom kontaktu s publikom nada se u julu.

– Još ništa nije potvrđeno, još se nudi, pregovara, menadžeri rade na terenu. A što se tiče „Bijelog dugmeta“, u stalnom sam kontaktu s Goranom Bregovićem. Čujemo se, čekamo da profunkcioniraju Evropa, svijet. „Bijelo dugme“ je velika korporacija, s Goranom na čelu, tako da, kada se otvori cijeli svijet, onda ćemo moći ponovo svirati, Amerika, Kanada, Australija, Evropa… Mi nismo grupa koja svira u manjem prostoru. Kada to krene, lako će se „Dugme“ aktivirati. Mi smo uvijek spremni k’o zapeta puška – ističe Bišćanin sa stalnom adresom u Zagrebu.

Ništa nasilu

Kada je raspoložen, uzme gitaru i nešto odsvira, a kada nije, ne uzima je danima, čak i mjesecima.

– Ne želim siliti sebe da bih nešto napravio. Imam toliko otpjevanog iza sebe, tako da nisam pod nekim pritiskom da moram svaka dva mjeseca izbacivati nove pjesme. Što se mene tiče, ne moram više nikad snimiti nove pjesme, mada ih želim snimati zato što još  mogu dobro pjevati, to je jedini razlog. Da ne mogu svojim glasom dobro baratati, sigurno ne bih više snimao, radio bih nešto drugo, treće – ističe Islamović.

Borba s migrantima

– Situacija, što se tiče problema s migrantima, ide nabolje. U centru grada, u jednom domu gdje su bili, sve je očišćeno, dom je zatvoren, ograđen žicom i tu se više ne okupljaju. Kada je Gradska uprava to zatvorila, više ih nema. Pohvalio bih i policiju, svi rade na terenu, tako da, ako se pojave neki novi migrant,i odvode ih u kamp, gdje su smješteni ili ih prijavljuju. Po ulicama ih nema kao što ih je bilo prošle godine – govori Islamović.

Vakcinisao sam se i sada sam miran

– Vakcinisao sam se u Beogradu preko prijatelja s estrade, oni su mi to omogućili i sada sam miran. Moj savjet ljudima je da se vakcinišu gdje god se pruži mogućnost vakcinisanja. Ja bih otišao preko bijela svijeta zbog vakcine, jer mi otvara mogućnost nekog posla, a ne da samo budem zatvoren u kući, mogu otići u druge zemlje, tražiti poslove, dogovarati. Vakcina otvara mogućnosti. Da je tako loša, kao što neki „trube“, već bi pomrlo 200-300 miliona ljudi, međutim, ljudi su živi. Svi pričaju o tim vakcinama, nije bitno koja je, sigurno pomaže. Kada sam se vakcinisao, nisam imao nikakve nuspojave – otkriva nam pjevač „Bijelog dugmeta“.