Portal 072info

Alibegova džamija u Žepču je Ferhadijina mlađa sestra

Alibegova džamija u Žepču, poznata i kao Trzanska, jedan je od najstarijih vjerskih spomenika na području općine Žepče.

Žepački Bošnjaci oduvijek su bili vezani za ovu džamiju, koja je srušena tokom rata. Zato su godinama strpljivo pomagali njenu obnovu i gradnju i ovog ramazana konačno su dočekali da u Alibegovoj džamiji, nakon tri decenije, klanjaju.

Džamija je smještena u mahali Trzna, a očarava bjelinom, dok veličinom i gracioznošću vraća u vrijeme kada je i napravljena.

Njena gradnja, tako kaže legenda, povezana je s banjalučkom Ferhadijom. Kaže se da je Alibegova džamija, njena mlađa sestra, za dvije trećine manja.

Od kada je obnovljena, džamija je uz ramazan dupke puna. Dolaze žepački muslimani, ali i iz drugih gradova, da joj nakon obnove zijaret učine. I zenički muftija Ejub ef. Dautović, diveći se njenoj ljepoti, u čast njenih obnovitelja, dva puta je dolazio.

Završetak gradnje i proklanjavanje poslužilu su kao inspiracija mladom žepačkom pjesniku pa je nastala i kasida “Ali-begova”. Autor teksta je žepački pjesnik Arif Odobašić, profesor razredne nastave, koji je  do sada objavio zbirku pjesama “Raskorak”, a trenutno radi i na romanu pod nazovom “Autarijati”.

Izvođač kaside je Samir ef. Ahmić, koji trenutno radi kao imam u džematu Suhače pri Medžlisu Islamske zajednice Bosanski Novi. On je do sada objavio album ilahija i kasida pod nazivom “Elhamdulillah”. Ahmić ističe da mu je bilo zadovoljstvo raditi na ovakvoj kasidi s obzirom na to da je i on porijeklom iz Žepča.

Avaz.ba

Podijelite članak