Portal 072info

Alisa Mahmutović: Stravične stvari sam saznala na dan Mahirove sahrane

U Mostaru je održana tribina Pravdom protiv društva nasilja u organizaciji Centra za kritičko mišljenje i portala Tačno.net, javlja Anadolu Agncy (AA).

“Tragedija Mahira Rakovca je razotkrila da živimo u društvu nasilja, a bojim se da će naše škole postat inkubatori sociopata, ukoliko se ne dogode reforme u obrazovanju.”

Ova je na tribini kazala Alisa Mahmutović, majka tragično preminulog Mahira Rakovca (14), koji je, kako ona tvrdi, samoubistvo počinio zbog vršnjačkog nasilja i zlostavljanja u privatnoj školi na Ilidži.

“Pravda za Mahira je pravda za sve one za koje nismo ni znali da ih ima”, kazala je Alisa navodeći kako se tragičnom smrću njezina sina otvorila Pandorina kutija vršnjačkog nasilja.

“Ne mogu i neću govoriti, kako je bilo proživljavati to, ali moram reći da sam stravične stvari doznala na dan njegove sahrane”, ustvrdila je Alisa.

Bolno se prisjetila razgovora s Mahirovim najboljim prijateljem koji je skinuo veo tajne strahota, koje je, kako kaže, sam proživljavao s njezinim maloljetnim sinom i to među školskim zidovima.

“Tukli su ih, vezali za radijatore, ponižavali na razne načine te silovali i duhovno i fizički”, između ostalog je kazala Alisa govoreći o onome što su ona i njezin suprug Dubravko Lovrenović saznali nakon Mahirove sahrane. Šokirani onim što ih je zadesilo i onim što su doznali, iznijeli su u javnost što je potreslo ne samo BiH nego i čitavu regiju.

Ozbiljnost situacije i bolesti društva, kako je istaknula Alisa, izjasnila se na roditeljskom sastanku u bivšoj Mahirovoj školi, gdje niti jedan roditelj, prema informacijama kojima ona raspolaže, nije niti spomenuo njegovo ime. Gore u svemu tome, ističe ona, jeste to što je pedagog naveo kako su učenici maloljetni i da im se zakonom ne može ništa, dok je jedan od roditelja predložio da oni optuže Dubravka Lovrenovića za silovanje Mahira.

U društvu je nestalo, tvrdi ona, suosjećanja i humanosti, jer su zavladali kapitalizam i elitizam, koji je, kako naglašava, njezin sin osjetio na veoma surov način. U svoj boli, kako ističe, još im se dodatno otežava na njihovom putu borbe za pravdu, te se njihove izjave počinju tumačiti i zlonamjerno. Tako je, nakon šetnje za Mahira u Sarajevu, sociolog Esad Bajtal dobio prijeteće pismo zbog najave sinoćnjeg javnog govora u Mostaru u kojem ga se, kako je rekao, optužuje za borbu protiv islama.

“Kad sam došao kući dočekao me mail u kojem mi se obraća osoba u ženskom rodu pitajući me kako mogu biti instrumentom za borbu protiv islama, a kad sam na mail pokušao odgovoriti blinkalo mi je crveno uz obavijest da ne mogu odgovoriti na taj mail”, objasnio je Bajtal, navodeći kako je to jedan od primjera da današnje društvo ‘niti zna čitati, niti poštuje ono što pročita’. Baš u vezu s tim je, kako se nadovezala Alisa, dovedena njezina izjava da je joj je dijete silovano za vrijeme džume.

20160125_2_13971053_4902033“To je tako i bilo, jer u školi za vrijeme džume nije nikoga bio”, kazala je Alisa te napomenula kako iz toga ne treba izvoditi nikakve kontekste koji nemaju veze s onim što je rekla.

Njezin suprug Dubravko Lovrenović, koji nije zazirao od iznošenja ni sitnih detalja o onome što je doznao o Mahirovim problemima, je poručio kako vjeruje da u ovoj priči neće zakazati pravosudni sistem, jer dokazi, tvrdi on, postoje.

“Ja sam historičar i bavim se činjenicama. Jedna od stvari koju moramo riješiti jeste naša historija, jer dok ne riješimo historiju, ne možemo ići naprijed”, utvrdio je Lovrenović, uvjeren kako današnjem društvu pored postojećih religija, treba nova religija koja se zove solidarnost, jer će, tvrdi on, naše društvo u protivnom potpuno nestati.

Da djeca rade jedna drugima ono što su radila Mahiru, kako ističe Lovrenović, nepojmljivo je normalnom ljudskom mozgu.

Cilj im je, kako su poručili, da zlostavljači odsluže kaznu, ako ne sada, onda kada postanu punoljetni, te da kroz rad fondacije koja je nastala na temelju ovoga slučaja pomognu svima koji su žrtve nasilja i zlostavljanja, ali i onima koji su zlostavljači, jer je i njima pomoć itekako potrebna.

Podijelite članak

Počitajte još

Četiri pravila tajne japanske mudrosti za dug i sretan život

072info

Upozorenje meteorologa: U BiH stiže veliko nevrijeme, grad, obilne padavine

Redakcija

Istraživanje pokazalo: Ovo su bile najgledanije serije za vrijeme karantina

Redakcija

Zbog neradne nedjelje u Hrvatskoj bez posla ostaje 5000 ljudi

072info

Grčka otvara granice 1. jula, nema karantina ni obaveznog testa na koronavirus

Redakcija

Slovenska firma otpušta 400 zaposlenih, među njima i radnici iz BiH

072info

Nova katastrofa u Italiji: Doskorašnji saigrač Džeke preminuo nakon srčanog udara

Redakcija

Tragedija u BiH: Radnik pao s Klinike za psihijatriju i preminuo

Redakcija

Italijanski novinar tvrdi: Zlatan Ibrahimović doživio težu povredu na treningu Milana

Redakcija

Miroljub Mijatović: Željno očekujemo publiku u dvoranama

Redakcija

Njemački sud donio odluku: VW mora platiti odštetu kupcima

Redakcija

Prekršili mjere zabrane: Balkanci u Beču napravili feštu uz pjesme Sinana Sakića

072info

Predao se Siniša Šakić, osumnjičeni za učešće u ubistvu Slaviše Ćuluma

Redakcija

Pritvor ministru zbog nabavke respiratora po trostruko većoj cijeni

Redakcija

Policajci na granicama BiH za tri dana dočekali i ispratili više od 100.000 ljudi

072info

DONOSIMO RED LETENJA: Od juna prvi komercijalni letovi na aerodromu Sarajevo

Redakcija

Bosanski brdski konj može što nijedna mehanizacija ne može

072info

ODLIČNE VIJESTI: Najmanje zaraženih koronavirusom u danu u posljednja dva mjeseca u BiH

Redakcija

Izetbegović: Šehidska krv nikada neće biti zaboravljena

Redakcija

Detalji tuče u BiH: Napao ga mačetom i poslao u bolnicu

Redakcija