Portal 072info

Almin Džulić iz Zenice dobio zvanje entitetskog nogometnog sudije

Da su sportisti u našem gradu zaista pod velikim riječima hvale govore i činjenice o poznatim imenima koja dolaze upravo iz ovog grada, ali isto tako ne smijemo zanemariti i one ljude koji obavljaju svoj posao časno, pravedno i disciplinovano, te koji se bore kao i svi naši sportisti da uspiju u poslu koji oni zaista vole.

Ovog puta, obavili smo razgovor sa novim entitetskim nogometnim sudijom i to Zeničaninom Alminom Džulićem koji je prošle sedmice dobio ovo zvanje, te se popeo na ljestvicu više u svojoj karijeri.

Znamo da je Džulić obavljao posao nogometnog sudije u nižim ligama, te ljubav prema ovom poslu nastavio je graditi i usavršavati. Almin nam je istakao kada je ustvari započela njegova sudijska karijera: „Nakon završenog ciklusa mog treniranja u Omladinskom pogonu Nogometnog kluba Čelik i seniorskog pogona drugog tima Čelika 1945. i zeničkog Rudara, na nagovor svog kolege odlučio sam da pristupim polaganju za nogometnog suca. Kao i svaki sudac svoje korake sam započeo kao što ste već  i rekli u nižim ligama predpionira i pionira i omladinske lige kadeta i juniora. Da bih mogao da napredujem morao sam da skupljam utakmice na seniorskoj Kantonalnoj ligi ZDK i od prvog dana sam želio da budem glavni sudac i striktno me je zanimala A lista, a to je glavni sudija“, ističe Džulić.

Svaka utakmica za jednog sudiju posebna je na svoj način, a Džulić ipak izdvaja jednu koja mu je posebno ostala u pamćenju: „Utakmica koja mi je ostala u sjećanju jeste utakmica koja se odigrala na otvorenju novog travnjaka na stadionu Bilino polje, između Nogometnog kluba Čelik Zenica i Nogometnog kluba Vitez iz Viteza“, prisjeća se Almin.

almin 2U Sarajevu se prošle sedmice, pred Komisijom za sudije i suđenje NSFBiH održano polaganje za entitetsku kategoriju, gdje je UNSIZDK imalo dva predstavnika i to Almina Džulića (A-lista) i Sanela Alihodžića (B-lista). Kako Almin ističe sve je proteklo jako dobro i zadovoljan je postignutim rezultatom: „U Sarajevu se održalo polaganje za entitetskog sudiju, te nakon svih svojih zalaganja tokom suđenja i skupljenim odgovarajućim brojem utalmica stekao sam uslov da polažem za entitetskog suca i moram vam priznati jako sam zadovoljan svojim znanjem a to je potvrdila i stručna komisija koja mi je čestitala na položenom ispitu za zvanje entitetskog suca“.

Ono što Almina u nastavku karijere očekuje jesu dvije Prvenstvene ili Kup utakmice pred gore pomenutom komisijom. Kako ističe mnogo je nestrpljiv te u nastavku svoje karijere iz dana u dan želi da napreduje: “Upravo tako, imam još dvije utakmice pred komisijom da polažem i vjerujte mi toliko sam nestrpljiv i jedva čekam da polažem i da opravdam svoje znanje, htjenje i zalaganje. Iskreno da vam kažem nadam se da je ovo tek početak mog uspjeha i dalje imam namjeru da napredujem i samo napredujem jer zaista ovo volim“, za kraj ističe Almin Džulić.

Alminu želimo mnogo uspjeha u sudijskoj karijeri, te veliki broj utakmica na kojima će pokazati korektnost, pravednost i upornost.

 

Podijelite članak