Portal 072info

Almin Muftić: Plakao sam, jer sam morao napustiti redovnu školu

Almin Muftić student je Islamskog pedagoškog fakulteta u Zenici, a rođen je prije 21 godinu u Sarajevu s rascjepom usne i nepca. Dok su druga djeca uživala u najljepšem periodu života, Muftić se, tada kao osmogodišnjak, borio sa sistemom.

Prije sazrio

Umjesto druženja s vršnjacima i normalnog pohađanja nastave u Varešu, odlučeno je da se, iako nema mentalnih problema, zbog takozvane zečije usne, prebaci u odjeljenje za djecu sa posebnim potrebama.

U potresnoj ispovijesti za “Dnevni avaz” Almin ističe da mu je ova odluka stvorila probleme u socijalnom okruženju, a da su njegovi roditelji učinili sve što je bilo u njihovoj moći da mu osiguraju normalan život.

– Jedan od razloga zašto su me razrednica i roditelji poslali u specijalno odjeljenje je, kako su oni tada kazali, što su me djeca izazivala i rugala mi se, jer imam poteškoće s govorom. Naravno, ja to ne osporavam, samo što nisam obraćao pažnju na izazivanja, odnosno s vremenom sam i navikao – govori nam Muftić.

Ni nastavnici u Osnovnoj školi u Varešu nisu imali vremena da mu posvete više pažnje pa je donesena takva odluka. Sjeća se da mu je tada bilo teško.

– Kad sam vidio da roditelji razgovaraju s razrednicom i govore da će me prebaciti u specijalno odjeljenje, počeo sam plakati. Bio sam svjestan da to ne zaslužujem te da tu ne mogu ništa naučiti, što se poslije i ispostavilo tačnim. No, roditelji su očigledno to prihvatili kao “nešto dobro za mene” – govori on.

Školovanje s djecom koja sporije napreduju, nije mu bilo nimalo prijatno iskustvo. Na kraju je, kaže, on pomagao njima.

– Imao sam potrebu da im kroz igru pomognem da nauče pjesmice, brojalice, pisana latinična slova, sabiranje i oduzimanje… S druge strane, nisam dobivao nikakvo dodatno znanje osim to životno radeći s njima, ali koje mi je omogućilo da prije vremena sazrijem u ozbiljnu osobu – govori on.

Nije posustao

Uprkos teškom djetinjstvu i tome što su ga svi odbacivali, Muftić je danas uspješan student. Uspio je zahvaljujući volji i motivu da nešto napravi u životu, ali i tome što nijednog trenutka kad mu je bilo teško, a bilo ih je mnogo, nije posustao.

Ja sam sebe prihvatio

– Volja me jedino i održala da ne odustanem i uspijem u životu. U suštini, sve je do nas, način na koji razmišljamo o svijetu oko sebe, prihvatamo li sebe onakvima kakvi jesmo te koristimo li svaku priliku koju imamo. Ja sam sebe prihvatio – kaže Muftić.

Nema problema s govorom

Zbog urođenog rascjepa usne i nepca, ali i raznih operativnih zahvata, Muftić danas nema težih problema s govorom, osim u izgovaranju pojedinih glasova.

– Ljudi me razumiju, ali se opet pojave pojedinci koji malo teže razumiju šta govorim, vjerovatno zato što nisu prije imali iskustva s osobama poput mene – kaže on.

AVAZ – D.PAŠALIĆ

Podijelite članak
  • 207
    Shares