Portal 072info

ALPINISTI OSVOJILI VRH EVROPE Bh. ekspedicija na Mont Blanc 2016.

Podrška oboljelima od plućne hipertenzije u Evropi, a posebno oboljelima u Bosni i Hercegovini.

Ovogodišnju bosanskohercegovačku ekspediciju na Mont Blanc, najviši vrh Zapadne Evrope, koja je započela 15. jula 2016. čine članovi dva sportska kluba – osam članova iz Sportsko naučno istraživačkog kluba „Atom“ iz Zavidovića i dva člana iz kluba „Eko Viking“ iz Visokog.

received_10209899947004227

Kako saznajemo krov Evrope je u utorak uspješno osvojen. Prema informacijama koje dobijamo iz Francuske, uspon je bio veoma zahtjevan i težak, ali su vremenski uslovi bili izuzetno dobri i svih deset članova ekspedicije, starosti od 17 do 56 godina, se uspjelo popeti na sam vrh predvođeni Zdenkom Veljačićem, iskusnim alpinistom i speleologom, kao vođom puta.

Pored Veljačića vrh La Dame blanche – „Bijela dama“, osvojili su i Balić Emir, Adnan Silajdžić, Besim Gurda, Igor Šišić, Jasmin Bečić, Esad Softić, Dino Kovačević, svi iz Zavidovića, te Mehmed Prelić i Samra Džafić, kao jedina djevojka, učesnica ove ekspedicije, oboje iz Visokog.

Mont Blanc je najviši vrh Alpa, a po mnogima je to i najviši vrh Zapadne Evrope. Visina ovog krova Evrope je 4.810 m, a nalazi se u Francuskoj, u gradu Chamonix.

Inače, ovogodišnje osvajanje Mont Blanc-a posvećeno je i oboljelima od plućne hipertenzije u Evropi i Bosni i Hercegovini. Alpinisti su na vrhu Evrope udahnuli za sve oboljele od ove teške i rijetke bolesti, a posebno za oboljele u Bosni i Hercegovini kako bi skrenuli pažnju bosanskohercegovačke javnosti na ovu malobrojnu i marginaliziranu grupu ljudi u našoj zemlji. Na taj način su se bosanskohercegovački alpinisti pridružili velikom broju sportista svijeta koji podržavaju oboljele od ove bolesti kako bi podigli svijest o plućnoj hipertenziji i skenuli pažnju na probleme oboljelih u cijelom svijetu.

Povratak članova ekspedicije se očekuje u petak, u Zavidovićima.

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box