Screenshot 3 36
AUTOR: H.D.
DATUM: lip 22, 2021 @ 10:10
KATEGORIJA: Svijet / Vijesti
FIXGEHALT

Kompanija Amazon svage godine uništi veliku količinu neprodane robe koja uključuje pametne TV uređaje i laptope, otkriveno je u istrazi.

Snimak prikazuje veliku količinu otpada iz samo jednog od 24 distribucijska centra u Velikoj Britaniji. Proizvodi su uglavnom nekorišteni i sortirani u kutije s oznakom “destroy” (uništi), a radi se o dronovima, fenovima, slušalicama, knjigama i slično.

Ovaj snimak je ustupio jedan od uposlenika koji je želio ostati anoniman, a koji tvrdi da uposlenici sedmično unište oko 130.000 komada različite robe.

“Nema razloga za uništavanja. Usisivači, laptopi, tableti, zapakovane maske…Oko 50 posto robe nije otvoreno, dok druga polovina predstavlja vraćenu robu u dobrom stanju. Uposlenici su postali ravnodušni prema onome što se od njih traži da učine”, kazao je anonimni izvor.

Istragom je ustanovljeno da stotine hiljada neprodanih ili vraćenih proizvoda svake sedmice završi u “zoni za uništavanje”.

U jednoj sedmici je u skladištu Dunfermline označeno 123.000 predmeta za uništavanje, a u istom periodu samo 28.000 predmeta za donacije.

Kao razlog za uništavanje je Amazonov model poslovanja. Mnogi prodavači širom svijeta drže svoje proizvode u Amazonovim skladištima, ali što duže stoje, to su veći troškovi. Na kraju bude jeftinije da se unište.

Ono što Amazon radi nije ilegalno, a vlada dobija pozive da interveniše zakonom.

Iz organizacije Greenpeace navode da se radi o nepotrebnom otpadu te da je ovakav način uklanjanja robe šokantan.

Amazon je odgovorio te poručio “da radi na svom cilju, a to je da u budućnosti ne bude uništavanja robe te da su prioritet preprodaja, doniranje i reciklaža neprodanih proizvoda.

LIDER