Amazon nastavlja sa rezovima: Otpustit će više od 18.000 radnika

Amazon nastavlja sa rezovima: Otpustit će više od 18.000 radnika

Endi Jasi (Andy Jassy), izvršni direktor Amazona, rekao je da će se otpuštanja u kompaniji povećati na više od 18.000 radnih mjesta, a sve u sklopu smanjenja radne snage što je ranije i objavljeno.

Odluke o otpuštanju, koje će Amazon saopštiti počevši od 18. januara, u velikoj mjeri će uticati na e-trgovinu i organizacije ljudskih resursa kompanije, dodao je Jasi.

Brzi zaokret za kompaniju

Smanjenje iznosi 6 posto Amazonove korporativne radne snage od otprilike 300.000 ljudi i predstavlja brzi zaokret za kompaniju koja je nedavno udvostručila plafon osnovne plate kako bi se agresivnije nadmetala za kvalitetne radnike i talente.

Amazon ima više od 1,5 miliona radnika, uključujući osoblje u skladištu, što ga čini drugim najvećim privatnim poslodavcem u Americi nakon Walmarta.

Izvršni direktor Jasi je rekao da je godišnje planiranje bilo teže s obzirom na neizvjesnu ekonomiju i da su zapošljavali brzo u posljednjih nekoliko godina.

Cijena dionica se prepolovila

Amazon se pripremio za vjerovatno sporiji rast jer je rastuća inflacija ohrabrila kompanije i potrošače da smanje potrošnju, a cijena dionica prepolovila se u protekloj godini.

Kompanija je počela otpuštati osoblje u novembru prošle godine iz svog odjela za uređaje, a izvor je rekao Reutersu u to vrijeme da je ciljala na oko 10.000 radnih mjesta.

Tehnološka industrija je 2022. godine izgubila više od 150.000 radnika, prema stranici za praćenje Layoffs.fyi, a broj nastavlja rasti.

Avaz

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica