Ambasada SAD poslala poruku: Podržavamo euroatlantske težnje Bosne i Hercegovine 

DA5D1FFD B34C 4D70 8756 ADA9385C9148
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

U BiH sve je izraženiji strah od toga da bi se “ukrajinski scenarij” mogao desiti i u BiH! Uvažavajući sve okolnosti i veliki ruski utjecaj na političare u Republici Srpskoj, koji se otvoreno stavljaju na stranu Rusije u agresiji na Ukrajinu evropski zvaničnici sve glasnije govore o neophodnosti uključenja BiH u Evropsku uniju, piše “Nap”.

Neki eventualni brzi put BiH ka EU, a kako bi se eventualno izbjegli mogući problemi, za Patriju su komentarisali i iz Ambasade SAD.

– SAD podržavaju euroatlantske težnje Bosne i Hercegovine. Zajedno s našim saveznicima i partnerima, nastavit ćemo raditi kako bi pružili podršku u procesu reformi neophodnih za napredak BiH ka članstvu u EU.

Najsigurniji put ka sigurnoj budućnosti

Euroatlantske integracije su najsigurniji put ka demokratskoj, prosperitetnoj i sigurnoj budućnosti kojoj teže i koju zaslužuju svi građani BiH – istakli su iz Ambasade BiH za NAP.

Podsjećamo, da su bivši visoki predstavnici međunarodne zajednice za BiH Kristijan Švarc Šiling (Christian Schwarz-Schilling) i Valentin Incko (Inzko) uputili dramatični apel čelnicima Evropske unije i NATO-a da zaštite Zapadni Balkan, a naročito Bosnu i Hercegovinu, od scenarija koji bi bio nalik na ukrajinski jer u tom dijelu Evrope, kako tvrde, još žive planovi o uspostavi Velike Srbije.

Zajedničko pismo Švarc-Šilinga i Incka

U zajedničkom pismu, kojeg su adresirali na predsjednicu Evropske komisije Ursulu von der Leyen i glavnog tajnika NATO-a Jensa Stoltenberga, Švarc Šiling i Incko su upozorili kako bi čelnik bosanskih Srba Milorad Dodik i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić mogli iskoristiti agresiju Rusije na Ukrajinu te isprovocirati incidente ili čak novi rat.

– Srbija i Republika Srpska nisu ostvarile svoje ciljeve iz 90-ih. Pored toga njeguju veoma bliske odnose s Rusijom. Stoga se pribojavamo da bi se sadašnja agresija na Ukrajinu mogla proširiti i na Zapadni Balkan, prvenstveno na Bosnu i Hercegovinu i Kosovo – naveli su oni u zajedničkom pismu čiji sadržaj citira “Deutsche Welle”.

Konkretan način da se to uradi, kako navode, bio bi stacioniranje jedinica NATO-a i EUFOR-a kod Brčkog te na granici između BiH i Srbije.

– Niko ne zna koji su sve Putinovi ciljevi. Zato Vas molimo da uradite sve što je u Vašoj moći da zaštitite BiH. Njeni građani moraju dobiti garancije NATO-a u slučaju da se rat proširi na zapadni Balkan – napisao je Incko. Dodao je kako je formula “miran Balkan – sigurnija Evropa” nezamjenjiva te kako u posljednjih 15 godina nije vidio tako veliki interes međunarodne zajednice za BiH kao sad i da mu je zbog toga jako drago, piše Nap.