Ambasada SAD: Sve Dodikove prazne priče ne mogu promijeniti činjenicu da RS nije država

ambasada SAD Sarajevo
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.

Američka ambasada u Bosni i Hercegovini reagovala je na posljednje poruke predsjednika SNSD-a Milorada Dodika rekavši da bez obzira na njegove prazne priče Republika Srpska nije država i da se Dodik kocka sa njenom budućnošću.

“Sjedinjene Američke Države ostaju privržene suverenitetu, teritorijalnom integritetu i multietničkom karakteru Bosne i Hercegovine i mi ćemo odgovoriti na svaku destabilizirajuću, antidejtonsku aktivnost”, istakli su iz ambasade.

Dodali su da ono što govore u četiri oka je isto ono što govore javno.

“Sve prazne priče gospodina Dodika ne mogu promijeniti fundamentalnu činjenicu da RS nije država. To je jedan od dva bh. entiteta. Njegova težnja za ‘Nezavisnom Srpskom u BiH’ ne štiti RS ili njene stanovnike, već se kocka sa njihovom budućnošću”; zaključili su iz ambasade SAD-a u Bosni i Hercegovini.

Podsjetimo, Dodik je u posljednjih nekoliko dana imao više izjava kojima ponovo derogira državu BiH, a entitetu RS daje svojstva države. Također je imao nekoliko poruka kojima je vrijeđao američkog predsjednika, a također j eporučio da prisluškuje američkog ambasadora u BiH.

U posljednjih godinu dana Dodik je zbog podrivanja države drugi put stavljen na američku crnu listu, ali i na crnu listu Velike Britanije. U posljednje vrijeme je pokušao zaustaviti davanje agremana njemačkom ambasadoru.

Klix