Ambasada SAD uputila poziv vlastima: Izvještaji o napadima na novinare su zabrinjavajući

Ambasada SAD u BiH uputila je poziv vlastima u BiH da kreiraju okruženje u kojem novinari mogu neometano raditi svoj posao. 

 – Detaljno pratimo situaciju i pozivamo vlasti da stvore okruženje u kojem novinari mogu raditi svoj posao poručuju iz Ambasade SAD.

Podsjećaju da novinari rade predano u uslovima pandemije koji im stvaraju dodatni stres, a izvještaji o verbalnim napadima na novinare, prijetnje i pritisci kojima su izloženi su dodatno zabrinjavajući.

– U ovim teškim vremenima, pandemija stvara dodatni stres novinarima i medijskim kućama koji i dalje predano rade svoj posao. Skorašnji izvještaji o verbalim napadima na novinare i njihovom zadržavanju od strane policije dok su obavljali svoje zadatke, prijetnjama i pritiscima zbog njihovog istraživanja slučajeva korupcije, diskreditiranjima novinara i napadima na osnovu njihovog etničkog porijekla ili spola, sajber i politički motiviranim napadima na njih su zaista zabrinjavajući i ostavljaju efekat hlađenja novinara od profesije. Detaljno pratimo situaciju i pozivamo vlasti da stvore okruženje u kojem novinari mogu raditi svoj posao – objavljeno je na Twitteru Ambasade SAD u BiH.

Objava Ambasade SAD u BiH na Twitteru
IZVORAvaz
Prethodni članakZavršne pripreme Oružanih snaga BiH za bilateralnu vježbu “Brzi odgovor 21”
Sljedeći članakParlament FBiH za 70.000 KM kupio Audi A4, predsjedavajući Mirsad Zaimović ga ne želi