Portal 072info

Ambasador Rumunije posjetio Zenicu

Nj. E. Filip Teodorescu, ambasador Rumunije, posjetio je sa saradnicima Grad Zenicu i razgovarao sa gradonačelnikom Husejinom Smajlovićem o aktuelnoj situaciji u gradu Zenici i državi Bosni i Hercegovini.
Kratak pogled na grafikon privrednih odnosa dviju zemalja pokazuje da industrija čelika ima značajno mjesto u ekonomskoj razmjeni, a Zenica je svakako grad koji u tom pogledu privlači pažnju političkih i privrednih zvaničnika Rumunije.

Gradonačelnik Smajlović dao je kratki pregled situacije u gradu i izazova s kojima se lokalna vlast u Zenici suočavala u posljednje vrijeme, te se osvrnuo i na poslijeratno prisustvo rumunskog inžinjerijskog bataljona SFOR-a i njihov doprinos u izgradnji seoskih puteva u tom periodu.

Ambasador Teodorescu prepoznao je potencijal za saradnju između Bosne i Hercegovine i Rumunije, te istaknuo da bi Zenica također mogla igrati važnu ulogu u tom procesu. Stoga je dogovoreno da se u daljim razgovorima konkretiziraju budući koraci kako bi se bilateralno, a i uz pomoć fondova EU pokrenula razmjena na dobrobit oba naroda.

U sklopu posjete Zenici, gosp. Teodorescu je posjetio i ArcelorMittal.

rtvze.ba

Podijelite članak