Amer ef. Beća: Da je sreće neumske vlasti bi finansirale adapataciju Tucakovića džamije

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Postavljanje munare uz adaptirani objekt Tucakovića džamije u mjestu Rabrani kod Neuma, što su tamošnji bošnjački povratnici s radošću dočekali, pogotovo, u susret ramazanu, zasjenio je potez neumskih vlasti.

Svega dan nakon postavljanja munare, na licu mjesta je djelovala građevinska inspekcija koja je postavljanjem žute trake zabranila dalje radove na objektu. U javnosti su plasirane informacije da je munara bespravno postavljena te da je inspekcija i ranije djelovala.

Postoji već četiri stoljeća

Tucakovića džamija na toj lokaciji postoji već četiri stoljeća, a rabranski džemat koji organizacijski pripada Medžlisu Islamske zajednice (MIZ) Stolac jedini je aktivni na području Neuma.

Inspekcijsko zatvaranje Tucakovića džamije i nije previše iznenadio Amera ef.Beću, stolačkog imama i koordinatora za aktivnosti u džematu Rabrani, s obzirom na to da, kako nam kaže, već duže vrijeme nailaze na razne opstrukcije od neumskih vlasti kada je riječ o dobivanju neophodnih dozvola.

ČITAJ JOŠ:  Općinske vlasti u Neumu zapečatile džamiju na koju je jučer postavljena munara

Lažnim konstrukcijama i neistinama je nazvao informacije koje su odaslane u javnost o tome da je riječ o bespravno sagrađenom objektu.

– Svu potrebnu dokumentaciju smo dostavili na uvid Općini Neum. Nažalost, oni su se potrudili da odugovlače s dozvolama za adaptaciju i djelimično proširenje gabarita na dodatnih svega dva kvadratna metra, kao i montažnu munaru od 15 metara. Nisu nam izlazili ususret i jednostavno, nastojali su nas odgurnuti od namjere da našim vjernicima stvorimo uslove za obavljanje vjerskih obreda. Postojeći džamijski objekt je svojim kapacitetima zadovoljavao potrebe lokalnog stanovništva. Međutim, vremenom, a posebno, prolaskom brze ceste Stolac-Neum ukazala se potreba za proširenjem kapaciteta za potrebe naših vjernika iz drugih džemata naše domovine koji ljetuju u Neumu. Jednostavno, bili smo prinuđeni da reagujemo na takav način, a što se tiče Islmske zajednice, sve potrebne dokumente u vezi projekta adapatacije smo dostavili u Općinu-kaže nam ef.Beća.

ČITAJ JOŠ:  Općina Neum zapečatila džamiju u Rabranima, prisiljavaju muslimane da iduću džumu klanjaju na livadi!

Razgovarali s načelnikom

Napominje da su imali razgovore s načelnikom Neuma, Draganom Jurkovićem, kojem su, ističe, jasno stavili do znanja da je džamijski objekt koji se nalazi u Tucakovića mahali vlasništvo Islamske zajednice te da tu nema ništa sporno, osim što ih oni opstruiraju i onemogućavaju u izvršavanju svojih vjerskih obreda.

Zapečaćena džamija u Rabranima - Avaz
Zapečaćena džamija u Rabranima. Neum.online

– Je li to vjerska netrpljivost, šta se krije iza toga, nije nam jasno, ali je evidentno to da općinska administracija nije spremna na saradnju s nama. Da je sreće zbog naših vjernika koji u ogromnom broju ljetuju u Neumu, općinske vlasti bi sufinansirale projekt, ali, nažalost, svjedočimo tome da nam se uskraćuju osnovna ljudska i vjerska prava- naglašava ef.Beća.

ČITAJ JOŠ:  HISTORIJSKI DAN ZA MUSLIMANE NEUMA: Džamija danas ima munaru

Navodi da ih nikakve inspekcije, dopisi i slično neće pokolebati u njihovoj namjeri da završe projekt. Kaže i da imaju i veliku podršku OSCE-a i međunarodne zajednice.

Podsjeća na to da se džuma-namaz u Rabranima klanja od marta prošle godine u kontinuitetu.

– Ako bude potrebno, džumu ćemo klanjati i na otvorenom, uz džamiju-kaže nam on.

Avaz

GODISNJICA
MARKETING