Američka ambasada u BiH: Postoje dokazi da su ruske snage nasilno deportovale stotine hiljada ukrajinskih državljana, uključujući djecu

Podijelite vijest

Američka ambasada u BiH oglasila se povodom izvještaja Nacionalne obavještajne službe SAD-a o prisilnoj deportaciji ukrajinskih državljana.

“Postoje dokazi da su ruske snage ispitivale, pritvorile i nasilno deportovale stotine hiljada ukrajinskih državljana, uključujući djecu – odvajajući ih iz njihovih domova i često ih šaljući u udaljene regije na istoku”, stoji u saopćenju ambasade.

U izvještaju stoji da je procjena SAD-a da Rusija uz pomoć proxy grupa zatvara i prisilno deportuje ukrajinske civile u Rusiju kroz takozvanu operaciju filtriranja.

ČITAJ JOŠ:  Evo kakvo nas vrijeme očekuje danas

Proces filtracije uključuje privremeni pritvor, prikupljanje podataka, ispitivanje i u nekim slučajevima zlostavljanje pritvorenika. Procjena je američke obavještajne službe da se pojedinci suočavaju sa jednim od tri moguća ishoda nakon filtriranja. Ruske vlasti nekima dozvoljavaju ostanak na okupiranim područjima, neke deportuju u Rusiju, a one koje smatraju najvećom prijetnjom zatvaraju u zatvore u istočnoj Ukrajini i Rusiji.


Podijelite vijest