Američki analitičar: Ruska invazija ne propada, Zapad podcjenjuje Putina

Bill Roggio, američki vojni analitičar i urednik časopisa The Long War Journal, analizirao je za britanski Daily Mail rat u Ukrajini. Roggio piše da su simpatije prema brojčano slabijim Ukrajincima dovele do preuveličavanja ruskih neuspjeha, nerazumijevanja ruske strategije, pa čak i neutemeljenih tvrdnji psihoanalitičara amatera da je Putin izgubio razum.

Trezvenija analiza, piše Roggio, pokazuje da je Rusija možda primila težak udarac, ali je uvijek imala dobro osmišljene planove za daljnje napade ako se njeni početni potezi pokažu nedostatnima. Svijet je i prije podcijenio Putina i te su pogreške dijelom dovele do ove tragedije u Ukrajini, smatra američki vojni analitičar.

Roggio: Amerikancima osjećaji zamaglili prosudbu

“Moramo biti bistrijih očiju sada kada je rat u tijeku”, piše Roggio.

Roggio piše da čak i profesionalci u Pentagonu dopuštaju da im osjećaji i suosjećanje prema Ukrajincima zamagli prosudbu. “Samo dva dana nakon ruske invazije na Ukrajinu izvjestitelji američkog Ministarstva obrane brzo su ustvrdili da je neuspješno zauzimanje Kijeva u prvim danima rata predstavljalo ozbiljan neuspjeh. Izvještaji Ministarstva obrane implicirali su da je ruska ofenziva znatno kasnila ili da je čak propala jer glavni grad Ukrajine nije pao”, piše Roggio.

Američki vojni analitičar piše da su čelnici trebali naučiti obuzdati svoje nade nakon katastrofalnog povlačenja Rusije iz Afganistana. “Još jednom, američki i zapadni dužnosnici upadaju u zamku nerazumijevanja neprijatelja i njegovih ciljeva”, piše Roggio.

Roggio dalje piše da je Putin navodno vjerovao da će ukrajinska vlada pasti kada ruske snage prijeđu granicu i krenu prema Kijevu te da je ta operacija propala jer se to nije dogodilo. “Putin se svakako nadao brzoj pobjedi, ali očito se nije oslanjao samo na nagli ulaz u Ukrajinu kao jedini plan za uspjeh. Umjesto toga, ruska vojska bila je spremna zauzeti zemlju silom ako brzi udar ne uspije.”

Opširnije na portalu Index.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE