1 5
AUTOR: H.D.
DATUM: pro 9, 2021 @ 8:10
KATEGORIJA: BiH / Vijesti

Američki jevrejski komitet objavio je saopćenje u kojem je izrazio duboku zabrinutost zbog pokušaja da se ukine zakonska zabrana negiranja holokausta i drugih genocida u Bosni i Hercegovini.

U saopćenju je istaknuto upozorenje da bi uklanjanje ovih mjera iz zakonodavstva bilo pogrešno i opasno. Također, podsjetili su kako je u julu bivši visoki predstavnik Valentin Incko (Inzko) na odgovarajući način izmijenio Krivični zakon BiH.

Ta mjera, namijenjena sankcioniranju onih koji bi poricali holokaust ili druge genocide u skladu je sa zakonodavstvom mnogih drugih evropskih država, poručili su iz ove organizacije. 

– Posljednjih dana hrvatski i srpski nacionalistički lideru u BiH su se udružili kako bi uklonili ove mjere iz Krivičnog zakona. Američki jevrejski komitet, svjestan pravnih tradicija u Evropi i Sjedinjenim Državama, to smatra pogrešnom i opasnom mjerom koja će ohrabriti one koji bi namjerno iskrivili i poricali ove tragične historijske činjenice i prijetili narušavanju etničke ravnoteže zemlje koja je na snazi od Dejtonskog soprazuma – navodi se u saopćenju.

Tekst se nastavlja nakon reklame
LIDER