Američki portal napravio anketu najljepših svjetskih zastava, Jugoslavija među prvih 10 

A37D7023 5837 463B 8CA4 A79E4F0D274D
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Američki portal Ranker koji je inače poznat po pravljenju aneketa, kako sami kažu – o svemu i svačemu, godine 2019. napravili su onu za “Najljepšu zastavu svijeta”. Rezultati tri godine poslije prilično su zanimljivi.

Portal koji na svojoj stranici navodi kako vjeruju da je mišljenje miliona jedinstvenih posjetitelja širom svijeta relevantnije od mišljenja samo jednog kritičara, odlučili su provjeriti koju od zastava korisnici smatraju najljepšom.

ČITAJ JOŠ:  Jedan dan Zeničanina na Golom otoku

Budući da je anketa napravljena 2019. godine, vjerovatno je to bilo dovoljno vremena da se glasovi “utvrde”, a rezultati prvih deset mjesta pokazuju čak tri dobro poznate zemlje.

Na prvom mjestu nalazi se Srbija, na drugom Crna Gora, a ono što je posebno zanimljivo je to da je osmo mjesto najljepših zastava zauzela Jugoslavija.

Na osmom mjestu našla se Jugoslavija
Na osmom mjestu našla se Jugoslavija

Zastava Bosne i Hercegovine zauzela je 27. mjesto, dok je Hrvatska na četrnaestom.

Kada je riječ o prvih deset zemalja koje po glasovima posjetitelja imaju najljepše zastave, treće mjesto zauzeo je Tibet, a zatim Turska, Kazastan, Novi Zeland, francuski arhipelag Saint Pierre and Miquelon te Egipat.

ČITAJ JOŠ:  Oglas postao hit na društvenim mrežama: Brat ga nije puno vozio, stalno je padao na glavu

Generacija milenijalaca najviše je glasala za zastavu Brazila koja je u ovoj kategoriji na prvom mjestu, a za istu su najviše glasali i muškarci.

Muškarci su najviše glasali za Brazil, a žene za zastavu Mexica
Muškarci su najviše glasali za Brazil, a žene za zastavu Mexica

Kada je riječ o ženama, po njima je zastava Mexica odnijela titulu najljepše.

“Zastave služe specifičnoj svrsi. One su puno više od samo neke stvarčice koju podižemo za vrijeme Olimpijskih igara. Zastave su simbol ponosa. One nas predstavljaju. One su naš razlog za borbu, milost i slavlje. Ljudi su se borili i umirali za svaku zastavu sa ove liste”, navodi se u obrazloženju Rankerove ankete.

ČITAJ JOŠ:  Pogledajte fotografije koje otkrivaju kako se nekada živjelo u Jugoslaviji
GODISNJICA
MARKETING