Američki vojnici kreirali algoritam za izračunavanje pravog vremena za ispijanje kafe

Američki vojnici kreirali algoritam za izračunavanje pravog vremena za ispijanje kafe
Naime, istraživači iz Oružanih snaga SAD-a razvili su algoritam koji daje lične preporuke za određivanje vremena konzumiranja kofeina. Tako možete piti najmanje kofeina kako biste postigli maksimalno razbuđivanje u određenim trenutcima. Američki istraživači objavili su svoju studiju u časopisu Sleep Research.

Istraživanje je navodno pomoglo brojnim ljudima da unaprijede svoj osjećaj budnosti za više od 64 posto, i to bez pretjeranog konzumiranja kofeina. U suštini, istraživanje je potvrdilo kako uz pravilno doziranje i konzumiranje kafe ljudi mogu umanjiti dnevni unos kofeina za više od 64 posto i pri tome imati osjećaj budnosti.

“Algoritam funkcionira na preciznom predviđanju kako osobe reaguju na deprivaciju sna i kako njihov organizam reaguje na kofein”, pojasnio je Jaques Reifman, jedan od istraživača Vojske SAD-a.

Reifman dodaje kako je algoritam od velike pomoći ljudima koji se pripremaju za veliki ispit, sastanak, prezentaciju i slično.

Algoritam je prvobitno razvijen za vojnike, a potom je ponuđen i drugima na korištenje. Međutim, on bi tek za nekoliko dana trebao biti dostupan na stranici 2B-Alert.

Istraživači razvijaju i mobilnu aplikaciju tako da će korištenje algoritma biti mnogo lakše. Aplikacija će pored doziranja kofeina pomoći ljudima i da provjere koliko su u deprivaciji sna.

Dok algoritam ne bude dostupan, postoje i drugi načini kako da se razbudite bez konzumiranja kofeina, i to vježbanjem ili uzimanjem namirnica koje pojačavaju energiju poput badema, špinata, jaja, piletine, govedine, školjki i žitarica.

Klix.ba

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE