Portal 072info

Amerikanci modernizuju vojske u regionu, BiH dobija 30 miliona dolara

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Pentagon će djelimično finansirati nabavku borbenih vozila za Hrvatsku vojsku i Armiju Sjeverne Makedonije i višenamjenskih helikoptera za Oružane snage BiH i Albanije

Sjedinjene Američke Države odobrile su 110 miliona dolara pomoći za četiri zemlje Zapadnog Balkana za nabavku naoružanja, u okviru programa koji za cilj ima zamjenu borbenih sistema iz perioda Sovjetskog saveza naoružanjem zapadnog porijekla.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Kako navodi portal Balkanska bezbjednosna mreža (www.balkansec.net) Pentagon će djelimično finansirati nabavku borbenih vozila za Hrvatsku vojsku i Armiju Sjeverne Makedonije i višenamjenskih helikoptera za Oružane snage Bosne i Hercegovine i Albanije, prenosi N1.

Vlada SAD je u fiskalnoj 2017. godini pokrenula program ERIP (European Recapitalization Incentive Program) sa početnim budžetom od 190 miliona dolara i ciljem da se vladama šest istočnoevropskih zemalja pomogne da sovjetsku tehniku u svom arsenalu zamijene zapadnim naoružanjem.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Iz okruženja Srbije su Albanija, Bosna i Hercegovina, Sjeverna Makedonija i Hrvatska dobile ukupno 110 miliona, dok su programom obuhvaćene i Slovačka i Grčka.

S obzirom da je za zamjenu sovjetske tehnike u tim zemljama potrebno neuporedivo više novca, nezvanično se procjenjuje da je u pitanju samo 20 posto neophodnog novca, dok ostatak treba da obezbijede države korisnice pomoći.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Oružane snage Bosne i Hercegovine posjeduju u resursu jedan sovjetski helikopter Mi-8 naslijeđen od Vojske Republike Srpske i jedan Mi-8MTV-1 iz Vojske Federacije koji je nabavljen nov tokom agresije na BiH.

Za BiH je namijenjeno 30 miliona dolara, ali za ovu cifru nemoguće je kupiti više od jednog ili eventualno dva srednja transportna helikoptera američkog ili zapadnog porijekla. Međutim, moguće je remontovati i modernizovati korištene letjelice tipa UH-60 Black Hawk ili Super Puma.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 26
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME