Amerikanci odobrili još 12,3 milijardi dolara pomoći Ukrajini

Podijelite vijest

Američki Kongres je u petak odobrio 12,3 milijarde dolara pomoći Ukrajini.

Paket, koji je odobren samo nekoliko sati nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin proglasio aneksiju četiri ukrajinske regije pod ruskom okupacijom, uključuje tri milijarde dolara za oružje, zalihe i plaće za ukrajinsku vojsku i ovlašćuje predsjednika Joea Bidena da naredi Pentagonu da prebaci 3,7 milijardi dolara u oružju i drugom opremi u Ukrajinu.

ČITAJ JOŠ:  Ruske trupe već umiru od hipotermije: “Postaje kritično. Vidio sam to u Bosni”

Takozvana “kontinuirana rezolucija”, usvojena s 230 glasova za i 201 protiv, s 10 republikanaca koji su se pridružili demokratima, također daje 4,5 milijardi dolara Kijevu za održavanje stabilnosti finansija zemlje i održavanje rada vlade.

Dodjelom se ukupni iznos američkog doprinosa penje na 65 milijardi dolara.

“Ova nova bespovratna pomoć daljnji je dokaz povjerenja SAD-a u Ukrajinu i podržat će kritične vladine operacije i pružiti pomoć ukrajinskom narodu koji pati pod brutalnim ruskim ratom”, izjavila je ministrica finansija SAD-a Janet Yellen .

ČITAJ JOŠ:  Ukrajina je od SAD-a dobila modificirane HIMARS-e: Značajno im je smanjen domet

Naglasila je da će ovo finasiranje pomoći u jačanju hrabrogo otpora Ukrajine ilegalnom agresorskom ratu, te je pozvala druge donatore da ne samo ubrzaju svoje postojeće isplate, već i da povećaju opseg pomoći.

Klix