Portal 072info

Analiza CNN-a: Nema veze da li će pobijetiti Trump ili Biden, neće biti povratka na staro

izbori 1 2
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Čak i ako Joe Biden pobijedi na američkim predsjedničkim izborima, vjerovatno neće moći zaustaviti političke i ekonomske trendove koje je pokrenula Trumpova administracija, piše CNN.

Demokratski kandidat je natuknuo da namjerava SAD ponovno pridružiti Pariškom sporazumu o klimatskim promjenama, pokušati spasiti iranski nuklearni sporazum, okrenuti leđa svjetskim diktatorima, odnositi se prema saveznicima s poštovanjem i pokrenuti globalnu koaliciju koja će se suprotstaviti usponu Kine.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Međutim, u slučaju pobjede na izborima, 78-godišnji predsjednik se vjerovatno neće moći toliko baviti vanjskom politikom koliko bi to želio.

Bidenova prva godina mandata bit će većinom posvećena spašavanju zemlje i ekonomije od posljedica pandemije. A Amerikancima je već dosta uvlačenja u svjetske probleme. Nema šanse da bi sada u Kongresu prošao veliki trgovinski sporazum iz doba Obame poput Transpacifičkog partnerstva (TPP), navodi CNN.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Dodatno, izgleda da je Amerika zaglavila u dugoročnom sukobu s Kinom, ko god da se nalazio u Bijeloj kući. SAD se ne može pretvarati da se Trump nikada nije dogodio. Strani ambasadori u Washingtonu upozoravaju da bi vanjskopolitičke trzavice koje su Trumpa dovele na vlast mogle za četiri godine izroditi još jednog nacionalističkog predsjednika. Zašto bi onda protivne snage poput Irana sklapale nove sporazume kada bi se SAD opet mogao iz njih povući?

Koji god da bili rezultati izbora, Kina je učvrstila svoju azijsku bazu i globalno jača svoju moć. Evropska unija već sada zamišlja svijet kojim ne drma američka velesila, a Rusija će raditi probleme gdje god stigne.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Biden kao predsjednik mogao bi ponuditi više strateške stabilnosti i manje konflikata te mirniju ruku na nuklearnom okidaču, ali ne bismo od njega trebali očekivati, zaključuje CNN, neko dominantno globalno vođstvo.


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Podijelite članak
  • 5
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

Poznato kada počinje vakcinacija protiv Covida

DPA - Portal 072info

“Bosna i Hercegovina jedna od najuspješnijih američkih priča”

Portal 072info

“Više nisi moja majka”: Kako su izbori u SAD podijelili jednu porodicu (FOTO)

Portal 072info
REKLAMA
KRAJ REKLAME