Portal 072info

Analiza stanja sigurnosti u ZDK-u

Na sastanku policijskog komesara Semira Šute s načelnicima policijskih uprava, komandirima policijskih stanica na području Zeničko-dobojskog kantona, te šefovima organizacionih jedinica u Sektoru kriminalističke policije, analizirana je informacija o stanju sigurnosti na području  ovog kantona za period januar-novembar 2015. godine i analiza aktuelnog stanja sigurnost.

Izvršenom analizom stanja u oblasti kriminaliteta, aktuelni parametri ukazuju na činjenicu da je smanjen broj krivičnih djela i da ukupna riješenost predstavlja zadovoljavajući rezultat u odnosu na isti period prethodne godine. Evidentno je smanjenje broja teških krađa počinjenih na našem području u proteklih 11 mjeseci, sa smanjenjem za 16,2 procenta, kao i da je smanjen broja slučajeva otuđenja motornih vozila za 26,5 posto.

Ukupan broj prekršaja u oblasti javnog reda i mira je manji za 5,3 posto, a zbog narušavanja javnog reda i mira sankcionirano je 2.819 osoba, i zabilježeno je smanjenje broja počinilaca prekršaja za 229 osoba.

U oblasti sigurnosti saobraćaja evidentno je povećanje broja saobraćajnih nezgoda za šest posto, ali su zabilježene manje posljedice u smislu teže i lakše povrijeđenih osoba, dok je broj smrtno stradalih veći za sedam osoba. Radi poboljšanja postojećeg stanja, intenzivirane su represivne mjere, pa su tako policijski službenici tokom 11 mjeseci ove godine sankcionirali 62.702 osobe zbog počinjenih prekršaja i krivičnih djela u saobraćaju.

U proteklom periodu težište aktivnosti policijskih službenika bilo je usmjereno na rješavanje teških krivičnih djela i otkrivanje izvršilaca, gdje su zabilježeni dobri rezultati i provedeno više operativnih akcija koje su za cilj imale razbijanje i procesuiranje organiziranih grupa koje su činile teška krivična djela u oblasti imovinskih krivičnih djela, a koje su rezultirale hapšenjem i procesuiranjem većeg broja osoba.

Prilikom prezentacije Informacije o stanju sigurnosti na području Zeničko-dobojskog kantona za period januar-novembar 2015. godine, komesar Semir Šut je naglasio da prezentirani podaci mogu biti bolji i da će  biti poduzete konkretne mjere i radnje, koje su rezultat određenih analiza i procjena radi poboljšanja postojećeg stanja i postizanja boljih rezultata.  

Fena

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box