Anestezoiologinje koje su dale otkaz u KCUS-u pozvane u Tužilaštvo BiH

Anestezoiologinje koje su prije dvije sedmice dale otkaz u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, pozvane su u Tužilaštvo BiH.

Kako je za TV N1 potvrdio njihov advokat Vlado Adamović, dio anesteziologinja, od njih ukupno 13, dalo je već izjavu u svojstvu svjedoka.

Podsjetimo, otkaz su dale 5. maja kolektivno. Odluku su donijele davno, a kako je ranije Adamović rekao, čekale su da prođe treći talas pandemije koronavirusa.

O razlozima nisu izlazile u javnost.

Ranije su izjavu dale i u Tužilaštvu Kantona Sarajevo koje je formiralo predmet na osnovu pisma ljekara o uvjetima rada, načinu upotrebe respiratora itd.

Na sastanku tužilaštva KS i Tužilaštva BiH, dogovoreno je da će, hitno djelovati koordiniranim aktivnostima, te razmjenjivati prikupljene informacije i dokaze. Cilj je, kako je tada saopćeno, utvrditi sve činjenice i okolnosti pod kojima su respiratori ACM 812A stavljeni u funkciju i korišteni za liječnje pacijenata oboljelih od Covid 19.

Sve anesteziologinje su nastavile s radom u Općoj bolnici “Prim. dr. Abdulah Nakaš”, za što je Vlada KS dala saglasnost 14. maja. KCUS-u su umanjena sredstva za plate ovih ljekara.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE