Portal 072info

Anonimni donator nakon smrti bogatstvo ostavio mladima u BiH liječenim od raka

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Roditeljska kuća u Sarajevu se i dalje finansira od projekata Udruženja „Srce za djecu oboljelu od raka“ i njegovih aktivnosti te od donacija lokalnih, entitetskih i državnih institucija, kompanija i građana BiH.

Nedavno su za finansiranje ovog udruženja i njegovih brojnih aktivnosti stigla i značajna sredstva anonimnog donatora porijeklom iz BiH, a koji je živio u Americi.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

On je nakon smrti dio ostavštine donirao za potrebe liječenja, rehabilitacije i osnaživanja mladih koji su se liječili od malignih oboljenja. Udruženje od tih sredstava praktično finansira stipendiranje mladih liječenih od raka.

„Mi oduvijek imamo donatora koji žele ostati anonimni i zaista poštujemo njihov zahtjev kao takav. Udruženje dobija donacije od pojedinaca, institucija i društveno odgovornih kompanija i nastojimo donirani novac utrošiti transparentno, odgovorno i u skladu sa zahtjevima donatora“, rekao je na početku razgovora za Fokus.ba Fikret Kubat, direktor Udruženja „Srce za djecu oboljelu od raka“.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Podsjećamo, u aprilu 2016. Roditeljska kuća je i svečano otvorena, uz pomoć humanih ljudi i donatora iz cijelog svijeta.

Kuća se sastoji od 10 apartmanskih jedinica, zajedničkog dnevnog boravka, kuhinje, multifunkcionalne sale, vešeraja, garaže i kancelarijskih prostorija Udruženja „Srce za djecu oboljelu od raka“.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Udruženje ostvaruje saradnju sa hematoonkološkim odjeljenjem Pedijatrijske klinike i zajednički djeluju s ciljem izliječenja i pomoći oboljeloj djeci, jer je Pedijatrijska klinika u Sarajevu referentni centar za liječenje svih vrsta maligniteta kod djece uzrasta od rođenja pa do 18 godina.

Udruženje također, u sklopu Roditeljske kuće, pruža usluge psihosocijalne pomoći i podrške. Korisnici na raspolaganju imaju stručnu pomoć psihologa, socijalnog radnika i pedagoga, te okupacione radionice za roditelje i kreativne (likovne, muzičke, obrazovne) radionice za djecu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

„Važno je istaći da su sve usluge Roditeljske kuće potpuno besplatne. I do sada je iskorištenost apartmana bila oko 90 posto, a protekle dvije godine preko 120 porodica je koristilo Kuću.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Udruženje nastoji da novac ne bude prepreka u ostvarivanja jednog velikog cilja to je  izliječeno dijete. Ko spasi jedan život kao da je spasio cijeli svijet“, naglasio je Kubat.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Nedavno su u ovom udruženju osmislili projekat pod nazivom „Prijatelj Roditeljske kuće“ koji  bi mogao riješiti njeno finansiranje.

„Naime, radi se o pokroviteljstvu apartmana, gdje svako ko želi i može uzeti pod svoje pokroviteljstvo jednog ili više apartmana od 1-3 godine, gdje pokrovitelj finansira u tom periodu cjelokupno funkcionisanje jednog apartmana sa svim njegovim troškovima. Do sada se pokazalo da ovaj projekat ima podršku raznih velikih kompanija i građana. Do sada smo na ovaj način uspjeli riješiti finansiranje 4 apartmana, a u pregovorima smo za još pokroviteljstava u narednom periodu. Smatramo da  bi ovaj model mogao veoma uspješno funkcionisati i na taj način riješiti problem dugoročnog finansiranja Roditeljske kuće“, istakao je naš sagovornik.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Za sada Roditeljska kuća ima dovoljno sredstava za funkcionisanje u narednoj godini, a za normalno funkcionisanje Kuće na godišnjem nivou potrebno je oko 150.000 KM.

„Imamo zaista veliku podršku Vlade FBiH, Vlade KS, Vlade Ze-Do kantona, Grada Sarajeva, zatim općina Stari Grad, Centar, Novo Sarajevo, Kakanj, Grada Bihać, kao i Tešnja. U narednom periodu očekujemo podršku i Vlade USK. Naravno, ne želimo zaboraviti i druge institucije i nivoe vlasti koje su od početka gradnje Roditeljske kuće bili uz nas“, kazao je Kubat.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Naš sagovornik dodaje da su za sada kapaciteti koje posjeduje Roditeljska kuća u Sarajevu, od 10 apartmana, dovoljni.

„Pored Roditeljske kuće Udruženje koristi stan za potrebe smještaja porodica koji smo dobili  na korištenje od Gradske uprave Grada Sarajeva. Također, odjeljenje za hematologiju i onkologiju Dječije bolnice UKC Tuzla je započelo sa liječenjem malignih oboljenja kod djece, gdje Udruženje također  pruža podršku oboljeloj djeci i njihovim roditeljima. Za potrebe smještaja roditelja djece koja se liječe na UKC Tuzla iz udaljenih područja TK  iznajmili smo privremeno stan. Također, se razgovara sa menadžementom UKC Tuzla o trajnom rješenju za smještaj porodica oboljele djece“, zaključio je Kubat u razgovoru za Fokus.ba.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

A.Džano/Fokus.ba

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME