Antibiotici će za 10 godina biti beskorisni

Podijelite vijest

60803649-kapsule-tablete-lijekovi-thinkstock-ilustracija

Antibiotici mogu spasiti život, ali je nepravilna upotreba istih dovela do povećanja broja mikroorganizama koji su rezistentni na njih. ”Za deset godina nećemo imati koje antibiotike da damo, jer su ih ljudi toliko pili da smo razvili toleranciju”, kaže dr Dragan Miljković .

OPASNOST – Latentni slojevi bakterija su mutirali i antibiotici više ne djeluju kako treba. Znate li koliko je to strašno? – objašnjava dr Dragan Miljković iz DZ “Palilula”.

Da bi liječenje antibiotikom bilo korisno, prvo treba postaviti tačnu dijagnozu. Bitno je dobro laboratorijski identifikovati uzročnika iz biološkog uzorka (krvi, mokraće, brisa grla ili nosa), testirati osetljivost uzročnika na pojedine antibiotike (antibiogram) i zatim ciljano liječiti infekciju.

– Greška ljekara je što su antiobiotike prepisivali odmah pacijentima. A trebalo bi sačekati barem dva, tri dana da temperatura spadne i dobro uraditi testove. Ukoliko je CR5 povećan, kao i leukociti, onda se tek prepisuje antibiotik. I to onaj najjači i najskuplji – kaže dr Miljković.

Liječenje antibiotikom traje uglavnom pet dana, rijetko kad duže.

– Liječenje s razlogom traje pet dana i tada se piju po dvije kapsule dnevno. Zna se tačno koliko mu treba da djeluje i koliko efekat traje, pa zbog toga mora da se pije svaki dan u isto vrijeme – rekao nam je sagovornik.

– Puna čaša vode je obavezna jer će pomoći kapsuli da stigne do želuca. Ako popijete samo gutljaj vode ili čak ništa, kapsula se može zaglaviti u jednjaku, a to stvara brojne probleme. Takođe, nikada ne pijte antibiotike sa sokom, a pogotovo sa sokom od grejpa jer on remeti enzimski sistem u želucu – zaključio je doktor Dragan Miljković.

 24sata.rs