Aplikacija ‘Hitni smještaj’ za pomoć onima koji su izgubili sve: Gdje se nude prazni stanovi u BiH?

Podijelite vijest

U poplavama koje su zadesile BiH, najmanje 10 000 porodica je ostalo bez krova nad glavom. Prema preliminarnim rezultatima popisa stanovništva, u BiH postoji više od 450.000 praznih stanova. Vjerujemo da je od tog broja moguće naći 10.000 stanova koji su useljivi ili koje je moguće dovesti u takvo stanje sa minimalnim ulaganjima. Samo je potrebna solidarnost vlasnika u smislu da privremeno ustupe višak svog stambenog prostora (stan, sprat kuće, vikendica i sl.) raseljenim licima.

Ajdin Kahrović i Faris Čakarić, studenti Elektrotehničkog fakulteta u Sarajevu, razvili su web aplikaciju koja treba podstaći građane da dijele višak stambenog prostora sa drugima. Također, ova web aplikacija teži da postane centralizirano mjesto za prikupljanje informacija o svim stambenim prostorima koji su na raspolaganju za lica raseljena uslijed poplava.

Web aplikacija se nalazi na adresi: http://hitnismjestaj.etf.ba/, a podržana je od strane asistenata ETF-a.

– Aplikacija omogućava jednostavno evidentiranje smještaja koji je na raspolaganju, sa osnovnim podacima o stambenoj jedinici i kontakt podacima vlasnika, a zatim omogućava jednostavno pretraživanje smještaja putem Google mape koja je integrirana u web aplikaciju, pojašnjavaju njeni autori.

U međuvremenu, na Elektrotehničkom fakultetu, najkompetentnijoj informatičkoj instituciji u BiH, profesori, asistenti i studenti rade na razvoju kriznog softvera, odnosno platforme koja treba da koordinira rad, utrošak resursa, korištenje logistike, upošljavanje volontera i sl. svih humanitarnih organizacija i institucija u kriznim situacijama.

Softver je baziran na Sahana EDEN softveru i možete ga pogledati ovdje: http://eden.etf.unsa.ba/.

Web aplikacija ‘HitniSmještaj’ će biti integrirana sa ovim softverom u smislu da će u sebe inkorporirati podatke iz ovog softvera (i obratno).

– Želimo naglasiti da se web aplikacija ‘HitniSmještaj’ još uvijek nalazi u testnoj fazi, te da su mogući i određeni bugovi ili greške, koje će u narednih nekoliko dana biti ispravljene, poručuju na kraju tvorci ovog humanog i nadasve korisnog projekta, uz molbu za sve potencijalne osobe koje žele staviti na raspolaganje svoj stambeni prostor, da evidentiraju u ovu aplikaciju i na taj način doprinesu da ona dobije smisao, ali i da se stvori kritična masa ljudi spremnih da ustupe dio svog stambenog prostora osobama ugroženim poplavama.

Depo.ba