Aplikacija za špijuniranje partnera hit u Brazilu

Aplikacija za špijuniranje partnera hit u Brazilu

slika (1)

Brazilci su, kao i mnogi građani širom svijeta, bili neprijatno iznenadjeni spoznajom da su meta nadzora američkih tajnih službi, ali su istovremeno rado prihvatili aplikaciju koja se reklamira kao ”privatni istražitelj u džepu vašeg partnera”.

Ova aplikacija je na kratko bila u ponudi Google Playa nudeći pomoć da se prati kretanje partnera, primaju kopije poruka poslatih sa njegovog ili njenog mobilnog telefona, uz opciju za prisluškivanje razgovora.

Postala je pravi hit u Brazilu i skinuta više od 50.000 puta, pišu elektronski mediji.

“Brazilci su ljubomorni ljudi, to je tako. Naravno da je aplikacija postala popularna”, rekla je novinarima Marcia Almeida koja je svoj brak prekinula zbog muževljevig nevjerstva.

Google je poslije izvjesnog vremena uklonio ponudu, jer mnogi ukazuju da ova aplikacija može da se koristi na daleko perfidniji način. Ona se više ne nalazi u ponudi, ali još uvijek može da se skine sa zvanične stranice.

Kompanija se ogradila od odgovornosti tvrdeći da je riječ o aplikaciji u svrhu zabave i da prvi korak prilikom instalacije upozorava da treba tražiti dozvolu partnera.

Mladi tvorac aplikacije Mateus Grijo (24) kaže da je nastala kao rezultat šale između njega i njegove djevojke, ali dodaje da je ubrzo shvatio kako je riječ o pravom hitu. Aplikacija je besplatna, međutim, ako platite dva dolara, ikonica aplikacije neće biti vidljiva na mobilnom telefonu partnera.

Izvor: B92

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE