Apple predstavio iPad Air i iPad Mini

ipad (1)

Američki tehnološki gigant Apple predstavio je nove iPad uređaje, što se ocjenjuje kao nastavak nemilosrdne borbe za tržište sa sličnim uređajima koje su lansirali Samsung, Google i Amazon.

Novi uređaj je dobio naziv iPad Air i u odnosu na dosadašnje Apple tablete lakši je i tanji (450 grama težak). Također, ima novu kameru, dual mikrofon i brži A7 čip koji ga pokreće i biti će ponuđen u dvije boje – srebrnoj i svemirsko-sivoj. Osnovna verzija od 16 gigabajta, koja koristi WiFi internet, koštati će 499 dolara, dok će ona koja koristi mobilni internet imati cijenu od 629 dolara. iPad Air će se od 1. novembra naći u prodaji u 40 država, među kojima je i Kina. Pored ovog tableta, predstavljen je i novi iPad Mini, čija će cijena biti 399 dolara za osnovni i 529 dolara za napredni model. U prodaji i dalje ostaju raniji modeli, pri čemu će stari iPad Mini sada koštati 299 dolara, a veći iPad 2 399 dolara. Stručnjaci ocjenjuju da je Apple izašao sa prilično visokim cijenama za nove uređaje, pa je neizvijesno kako će tržište to dočekati, pored brojnih Android tableta koji mogu da se nađu po cijeni ispod 250 dolara.

Akcije Apple su, nakon što su predstavljeni novi tableti i njihove cijene, pale za 0,3 odsto i sada iznose 519 dolara po akciji. Borba između Androida i Apple se nastavlja, pošto prema pisanju USA Today, Android sada drži 49,6 odsto, a Apple 48,6 odsto svjetskog tržišta. Prije dvije godine, Apple je držao blizu dvije trećine, a Android oko 30 odsto tržišta.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE