Apple testira veliki, 6-inčni iPhone, a Steve Jobs se okreće u grobu

slika (1)

Wall Street Journal izvijestio je da Apple testira novi iPhone koji će biti mnogo veći nego bilo koji drugi smartphone koji se ikada pojavio na tržištu.

Apple je i prije testirao ekrane različitih veličina, ali izvori WSJ-a kažu da Apple s većim smartphoneom “čini da je spremniji za kretanje prema naprijed u odnosu na protekle godine”.

Veliki iPhonei za sada su samo u fazi prototipova. Nova generacija iPhonea bit će predstavljena na događaju koji je Apple nedavno najavio za 10. septembra.

Prema mnogim izvorima, očekuje da će novi iPhone imati 4-inčni ekran poput trenutne linije iPhonea 5.

Prodajući iPhoneove od 2007. godine, Apple je jedini koji je ikada prodavao telefone s 4-inčnim ili 3,5-inčnim ekranima. Od tada su se i drugi proizvođači, predvođeni Samsungom, počeli otimati na tržištu kojim je dominirao Apple i to s Android uređajima s velikim ekranima osjetljivim na dodir.

Samsung je upravo ovaj nedjelju na tehnološkom sajmu IFA u Berlinu postavio nove standarde sa svojim 5,7-inčnim Galaxy Note 3 modelom, što je zapravo samo ažuriranje Samsungove popularne linije “phableta”. Phablet, odnosno “tablet telefon” je smartphone koji je veći od prosječnog smartphonea jer ima dijagonalu sa ekranom veličine između 5 – 6.9 inča (130 do 180 milimetara), a dizajniran je s ciljem da kombinira funkcionalosti samrtphonea i tableta, eliminišući time potrebu za dva uređaja.

Ovo nije prvi put da WSJ najavljuje da Apple sve ozbiljnije razmišlja o većem iPhoneu U julu ove godine, već je primjerice pisao o tome. Ipak, to je bilo nakon smrti Stevea Jobsa.

Godine 2010., samo godinu dana prije nego je podlijegao uznapredovalom raku, Appleov osnivač oštro je napao odluke svojih suparničkih hardverskih firmi da počnu proizvoditi tako velike telefone da “ih ne možete niti obuhvatiti rukom”.

 Tehnoklik.net.hr

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE