Portal 072info

Aprilski snijeg u BiH: Većina gradskih toplana nije i neće paliti grijanje

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Bez obzira na niske temperature, koje se u većem dijelu Bosne i Hercegovine nisu penjale preko četiri stepena Celzijusa, te snijeg koji je pao, većina gradskih toplana nije i neće paliti grijanje.

U Javnom preduzeću “Grijanje” iz Zenice rekli su da je grijna sezona završena prošlog ponedjeljka, 18. aprila, pa tako da, iako su vani zimski uslovi, “Grijanje” nije nikad pa neće ni ovaj put izvan sezone paliti svoje kotlove. “Zbog zastarjelog tehnološkog postupka nije moguće u kratkom periodu izvršiti ‘potpaljivanje kotla’, ‘hladnu probu’ sistema i brzu distribuciju tople vode kroz cjevovod”, rekli su u ovom preduzeću. Ista situacija je i u Doboju, gdje je Zdravko Petrović, direktor “Gradske toplane”, rekao da poslije završetka sezone nema grijanja bez obzira na vanjsku temperaturu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“Bez obzira na niske temperature i snijeg, nećemo uključivati grijanje jer kod nas je to proces koji traje jedan određen period. Naša ‘Toplana’ radi na ugalj i potrebno je potpaliti peć. Toplane koje rade na mazut to puno lakše mogu izvesti”, kaže Petrović. Kao pozitivan primjer izdvajaju se Bijeljina, Zvornik i Banjaluka čiji građani ovih dana nisu bili u hladnim domovima. “Mi smo već od četvrtka naveče počeli ponovo da grijemo. U petak smo nakratko bili prestali jer je temperatura bila visoka, a onda smo preko vikenda i u ponedjeljak puštali grijanje po čitav dan kao da je grijna sezona po datumu”, kazao je Radomir Marjanović, direktor bijeljinske “Toplane”.

Dodao je da prate vremensku prognozu te da će cijevi biti vruće dok god budu niske temperature. Zvorničko preduzeće “Zvornikstan” je i nakon zvanično završene sezone grijanja nastavilo isporuku toplotne energije korisnicima i ove naknadne usluge neće naplaćivati. “Ako narednih dana temperatura vazduha bude ispod 12 stepeni Celzijusovih, toplotna energija će biti i dalje isporučivana”, rekli su u ovom preduzeću. Banjalučka “Gradska toplana” takođe je pustila grijanje i najavila da će takvo stanje biti do 1. maja. Ipak, građani su generalno nezadovoljni radom ovog preduzeća i temperaturom svojih domova pa je takva situacija i sada. Aprilski snijeg je iznenadio sve pa je tako došlo i do zastoja u saobraćaju na pojedinim mjestima.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Tako se zbog raskvašenog snijega na kolovozu saobraćaj na putnim pravcima Glamoč – Livno – Kupres – Bugojno, Posušje – Tomislavgrad i Prozor – Gornji Vakuf danas odvijao otežano i usporeno. Takođe, iz auto-moto saveza i putarskih službi rečeno je da je povećana opasnost od odrona na dionicama koje vode kroz usjeke. Snijeg je pao i na Kozari i to uoči priprema za prvomajski uranak, ipak Dragan Romčević, direktor Nacionalnog parka “Kozara”, potvrdio je da će sve biti spremno za doček izletnika. Hidrometeorološki zavodi za sutra prognoziraju kratkotrajno poboljšanje vremena i prestanak kiše i snijega u većem dijelu zemlje.

Dok su padavine od srijede opet izvjesne, prosječna temperatura neće prelaziti više od 18 stepeni Celzijusovih u Hercegovini.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

cafe.ba

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

dino pasalic knjiga promocija