APSURDI: Potez nespretnog ministra Sinanovića nije po zakonu o unutrašnjim poslovima?!

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Ogromnu polemiku u javnosti izazvao je današnji postupak ministra unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona Benjamina Sinanovića, a koji je, prema mišljenju pravnika, prekršio zakon dok istovremeno izjavljuje kako radi po zakonu. 

Naime, on je, činjenica, poslao prijedlog Vladi ZDK za imenovanje komesara u roku i to na samom kraju odnosno sedmi dan što najbolje govori da mu nije u interesu da policija dobije komesara.

Međutim, predstava dojučerašnjeg administrativca iz MUP-a, današnjeg ministra, se tu ne završava. Naime, poslije ovoga je zakazana sjednica Vlade ZDK, održana danas, na kojoj je kao 18. tačka uvršteno imenovanje policijskog komesara.

Zatim se dešava da ministar povlači prijedlog na samoj sjednici, a što je situacija koju zakon o unutrašnjim poslovima ne dopušta. Radi se o “igricama” sa zakonskim odredbama. Sada uopće nije jasno koji je pravni status prijedloga?! Da li je i dalje u Vladi ili ponovo kod ministra? Zanimljivo, ovo nije pojasnio ministar Sinanović tokom današnjeg 15-minutnog gostovanja na jednoj radiostanici gdje je još jednom pokazao da uistinu, a kako ga je prozvao gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović, nema hrabrosti okončati ovaj igrokaz. 

I dok se igraju igrica, značajno su u porastu prekršaji iz oblasti javnog reda i mira, saobraćajne nezgode i krivična djela. Ono što je danas uradio nespretni ministar Sinanović, dojučerašnji radnik u Odsjeku za administrativne poslove, nije po zakonu o unutrašnjim poslovima, iako je izjavio da radi samo po zakonu.

Osim što nema hrabrosti i očigledno ne želi da ispoštuje zakon, postavlja se pitanje da li se imenovanje komesara svjesno razvlači i jer je u završnoj fazi konkurs za prijem 100 policijskih službenika i pet mlađih inspektora? 

Bilo kako bilo, javnost je ogorčena današnjim potezom ministra Sinanovića, a sada je sve na Nezavisnom odboru jer definitivno ministar nije ispoštovao zakonsku obavezu jer je povukao prijedlog za imenovanje komesara pa su u zakonskoj obavezi oni to učiniti.