APSURDNO: Dok svijet nabavlja respiratore i testove, premijer Ganić bi utopljavao bolnicu, gradio…

I dok region i svijet ulažu maksimalne napore da nabave respiratore, koji za vrijeme pandemije koronavirusa znači život, testove na koronavirus, ali i potrebnu zaštitnu medicinsku opremu, premijer Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) Mirza Ganić jeftino koristi vanrednu situaciju da pokuša izvršiti pritisak da se riješi imovinsko-pravni odnosi između zeničke bolnice i Grada Zenica.

Inače, u Zeničko-dobojskom kantonu, prema posljednjim sinoćnjim informacijama, testirano je svega 15 osoba, od čega je šest pozitivnih na koronavirus, a premijer Ganić bi radije, između ostalog, utopljavao bolnicu nego nastojao pribaviti što je moguće više testova i respiratora. 

Interesantno, za sada se ne saopćava podatak koliko Kantonalna bolnica Zenica ima respiratora, što itekako zanima javnost. 

I dok se svijet bori s koronavirusom, premijer Ganić poziva gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića da potpiše Sporazum o priznavanju Kantonalne bolnice Zenica kao titulara vlasništva nad nekretninama, zemljištem i zgradama, koji je dostavljen 18. novembra prošle godine.

“S obzirom da nismo sigurni koliko će trajati ova krizna situacija i da li ćemo morati urgentno pristupiti građenju dodatnog bloka intenzivne njege za smještaj pacijenata oboljelih od koronavirusa, neophodno je da odmah, bez odlaganja, potpišete Sporazum kako bismo mogli riješiti imovinsko-pravne odnose u duhu zajedničkog interesa i tako stvorili pretpostavke za eventualne vanredne radove, ali i za realizaciju ranije planiranih projekata”, navodi premijer Ganić.

Dodaje da bi se potpisivanjem navedenog sporazuma omogućilo ulaganje 10 miliona eura u energetsku efikasnost Kantonalne bolnice, modernizacija i unaprjeđenje nivoa usluge ove zdravstvene ustanove, kao i smanjenje zagađenja zraka u gradu… 

-Zatim transfer plinovoda vrijednog 700.000 eura sa Zeničko-dobojskog kantona na Grad Zenica, odnosno kompaniju „Zenicagas“, kao i realizaciju osiguranog granta Austrijske vlade od 300.000 eura koji je već osiguran za Akcioni plan zelenih gradova u Zenici – s identificiranim potencijalnim ulaganima pogodnim za daljnje finansiranje, te moguća dodatna ulaganja od 11 miliona eura od strane Zeničko-dobojskog kantona u dodatne bolničke usluge kroz javno-privatno partnerstvo, uključujući planirana ulaganja u Interventnu kardiologiju, tehnologiju Gamma noža i Hemodijalizu – navodi Ganić.

Podsjetimo, privilegovani premijer Ganić jedan je među svega 15 testiranih osoba u ZDK, a nakon što je boravio u Austriji. 

Interesantno, iako su preporuke da se u samoizolaciji nakon dolaska iz zemalja pogođenim koronavirusom provede 14 dana, premijer se testirao peti dan samoizolacije, čiji je nalaz bio negativan, nakon čega je održao sjednicu Vlade ZDK, posjetio Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica…