a


AUTOR:
Portal 072info

DATUM:

Zastupnik Saveza za bolju budućnost (SBB) u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Adis Arapović na današnjoj sjednici uputio je zastupničku inicijativu.

– Zbog brojnih primjera zloupotrebe službenih vozila u privatne svrhe, zbog niza dokumentiranih dokaza od strane Ureda za reviziju da je vrlo česta praksa da se službena vozila neodgovorno i neracionalno koriste za neposlovne ili neslužbene potrebe, te zbog svima poznate prakse da se službena vozila koriste za stranačke, predizborne i slične svrhe, obilježavanje vozila je najbolji način da se spriječi neodgovorno korištenje javne imovine, kao i da građani steknu više povjerenja u korištenje javnih resursa od strane najviših zvaničnika, nosilaca javnih funkcija i rukovodilaca. Razbacivanje novcem građana, posebno u ovim teškim vremenima konačno mora biti zaustavljeno – istakao je ovom prilikom Arapović.

Vozila trebaju biti obilježena uočljivim naljepnicama i numeracijom ili na drugi adekvatan način

Vozila trebaju biti obilježena uočljivim naljepnicama i numeracijom ili na drugi adekvatan način

Foto: Arhiv

Dodao je da inicijativu upućuje prema Vladi Federacije BiH, a za izradu Pravilnika o vizuelnom označavanju službenih vozila u vlasništvu institucija i organa vlasti u FBiH, te preduzeća u većinskom vlasništvu Vlade FBiH.

– Vozila trebaju biti obilježena uočljivim naljepnicama i numeracijom ili na drugi adekvatan način. Donošenje Pravilnika treba biti okončano do 31. marta ove godine – naglasio je Arapović.

Zastupnik Arapović postavio je i nekoliko zastupničkih pitanja Vladi FBiH, a s obzirom na učestalu pojavu da značajan broj rukovodilaca institucija, organa uprave, agencija, fondova, javnih preduzeća itd., čije je imenovanje u direktnoj ili indirektnoj nadležnosti Vlade FBiH, bivaju imenovani kao „vršioci dužnosti“, iako važeće zakonodavstvo u FBiH ne poznaje institut „vd direktora“, ili ne budu razrješeni uprkos isteku mandata.

– Tražim od Vlade potpunu informaciju o slijedećem. Koji su to rukovodioci u javnom sektoru, čije imenovanje direktno ili indirektno vrši Vlada, ili daje prethodnu saglasnost, kojima je regularni mandat istekao? Kada je pobrojanim rukovodiocima istekao mandat? Da li su i kada od nadležnog organa imenovani kao „vd rukovodioci“? Koji su to Upravni i Nadzorni odbori u javnom sektoru, čije imenovanje direktno ili indirektno vrši Vlada, kojima je regularni mandat istekao, a isti im je privremeno produžen u formi „vd“ ili nisu razrješeni uprkos isteku mandata? – upitao je Arapović.