arcelor mittal zenica
AUTOR: H.D.
DATUM: lis 13, 2021 @ 13:11
KATEGORIJA: BiH / Izdvojeno / Vijesti
FIXGEHALT

U kompaniji “ArcelorMittal” Zenica konačno je održan sastanak na koji su danima pozivali iz Gradske uprave Zenice i Javnog preduzeća “Grijanje” Zenica.

Kako saznaje 072info, ugovor koji trenutno nudi kompanija “ArcelorMittal” preduzeću “Grijanje” uzrokovao bi povećanje cijene grijanja građanima, zbog čega iz zeničkog preduzeća ne žele potpisati takav nepovoljan ugovor.

Na današnjem sastanku u sjedištu kompanije podvukli su to iz preduzeća “Grijanje” Zenica, te zauzeli jasan stav da grijanje mora početi na vrijeme, odnosno 15. oktobra.

Saznajemo i to da su iz preduzeća “Grijanje” ponudili tri opcije kao rješenje trenutne situacije kada se radi o neizvjesnosti grijne sezone, koju su prouzrokovali iz “ArcelorMittala”, a da će ova kompanija, koja jedina odlučuje o tome kada će i hoće li građani imati grijanje, do kraja dana saopćiti svoj stav.

Inače, još prošlog mjeseca preduzeće “Grijanje” pozivalo je “ArcelorMittal” na sastanak, međutim, do toga je tek danas došlo. Valja istaći i to da bi novi ugovor koji nudi “ArcelorMittal” prouzrokovao dodatne troškove po preduzeće “Grijanje” za oko milion maraka, uzme li se u obzir i najavljeno poskupljenje električne energije, a što bi za posljedicu imalo i poskupljenje cijene grijanja za korisnike.

Stav gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića je da se cijena grijanja ne smije mijenjati, te da ona mora ostati ista, što je formalizirano i ugovorom o novoj “Toplani” – da se cijena grijanja neće mijenjati narednih sedam godina.

Zanimljivo je i to da se iz “ArcelorMittala” nikada nisu oglasili zašto nisu počeli sa radom novi kotlovi, iako su se ugovorom obavezali da će grijna sezona sa generacijskog projekta “Toplana” Zenica početi još prethodne grijne sezone.

Zbog svega navedenog, građani se opravdano pitaju “Da li je i ova privatna kompanija pod utjecajem politika koje na sve načine pokušavaju diskreditirati rad prvog čovjeka Zenice, a koji uživa masovnu podršku građana?”.

LIDER